на живо

Серхио Рамос – кралят на късните голове

Или изкуството да вярваш, когато всички вече са се отказали

Ролята на капитана във футболната игра е изключително важна.

Някои си го представят като най-качествения играч в даден отбор, други като безспорния лидер в състава, трети пък смятат, че лентата трябва да е винаги на ръката на най-опитния в тима.

Централният защитник на „Реал” Мадрид Серхио Рамос обаче създаде своя нова категория капитан. По неговите правила лентата трябва да носи онзи футболист, който вярва най-много в победата.

Дори да целите греда след греда, да играете под проливен дъжд, да сте с човек по-малко, дори всичко да върви против тима и другите вече да са се отказали – ти не го правиш никога.

Приказката за Рамос и късните голове започна преди две години и половина по изключителен начин, когато той дори още не носеше лентата с емблемата на „кралския клуб” на ръката си. 

24 май 2014 г. – Бенфика. Явна грешка на легендата на „Реал” и капитан на отбора – Икер Касияс позволи на „Атлетико” Мадрид да поведе във финала на Шампионската лига още в 36-ата минута. Недостатъчно осмисленото излизане на вратаря беше изпреварено от защитника Диего Годин, който отбеляза с глава.

„Дюшекчиите” вървяха смело към първия си трофей от Шампионската лига. Играчите на Диего Симеоне храбро бранеха минималната си преднина до последния съдийски сигнал. Е, или по-точно до секунди преди него. Тогава на сцената излезе Серхио Рамос.

„Реал” губеше надежда, а мечтаният десети триумф в Шампионската лига изглеждаше като мираж. Корнер беше последното препятствие, с което „Атлетико” трябваше да се справи преди да прегърне трофея. Центрирането на Модрич беше около точката за изпълнение на дузпа, където Рамос се извиси над всички и насочи топката в долния десен ъгъл на вратаря Тибо Куртоа.

Безценният гол в 93-ата минута донесе равенство в редовното време. Впоследствие „Реал” на Карло Анчелоти стана шампион след още три попадения в продълженията, дело на Бейл, Марсело и Роналдо.

9 август 2016 г. – Трондхайм. Битката на Суперкупата на Европа вървеше равностойно -„Реал” и „Севиля” си бяха разменили по един гол. Нарушение на Серхио Рамос в наказателното поле в 72-рата минута означаваше дузпа за севилци, превърната в гол от Йевхен Коноплянка.  

„Реал” се впусна в атаки, но до края оставаха броени секунди. В 93-ата минута въпреки шпагата на Колоджейчак крилото Лукас Васкес някак си съумя да копне топката в наказателното поле, тя прехвърли вратаря Серхио Рико и там, отново на точното място в точното време, беше Рамос.

Нов важен гол с глава във финал за защитника, този път за равенство 2:2. Десният бек Дани Карвахал пък се превърна във втория герой в мача с попадението си за 3:2 в 119-ата минута, което изпрати Суперкупата в Мадрид.

3 декември 2016 г. – Барселона. До голяма степен най-голямото дерби в световния футбол - „Ел Класико” учудващо беше ниско резултатно, а голът на Луис Суарес за 1:0 в 53-ата минута изглеждаше достатъчен за победата на „Барселона”. Тя щеше да доближи тима на Луис Енрике на само три точки зад лидера в Примера „Реал”.

Капитанът Рамос обаче не позволи това да се случи, а 90-ата минута по традиция принадлежеше само и единствено на него. Лука Модрич отново асистира, а след центрирането му от фаул бранителят отбеляза с глава едва първия си гол за сезона, но какъв само беше той – в последната минута за равенство в дербито.

10 декември 2016 г. – Мадрид. Само седмица по-късно „Реал” отново се нуждаеше от герой. На "Сантиаго Бернабеу" Алваро Мората изведе „белия балет” напред в началото на второто полувреме срещу „Депортиво”. Два бързи гола на резервата Хоселу обаче стъписаха домакините, които са във впечатляваща серия без нито едно поражение във всички турнира от април насам.  

Гол на друга резерва, но този път от „Реал” - Мариано Диас в 84-ата минута, фиксира равенството, но „кралският клуб” по никакъв начин не искаше да се примири с домакинско реми срещу 16-ия в класирането.

Няма проблеми, Рамос отново е тук. В любимата му 93-а минута той логично се включи за корнера. Защитниците на „Депортиво” изглежда си бяха научили урока и го пазеха зорко. Тони Кроос центрира, а капитанът вече летеше към първата греда и след грамаден отскок заби топката в мрежата на стража Титон – 3:2. „Реал” продължава да е на върха в Примера с шест точки пред „Барселона”.

„Спасител”, като такъв го описват световните медии.

Не, той в никакъв случай не е супергерой. Определено има своите слабости. Изкарвал си е безумни червени картони, бил е разминаван елементарно от Роналдиньо, Лионел Меси и още куп играчи. Някак си обаче съумя да превърне в свой патент важните късни голове и с годините доказа, че не свежда глава – никога и пред никого.

Да, точно глава, онова овладяно до съвърешенство оръдие, с което Рамос наказва противниковата отбрана. И всеки път когато феновете на „Реал” отчаяно си кажат „не, той не може отново да го направи” капитанът ги опровергава, сякаш олицетворявайки гордия дух на „кралския клуб”, който отдавна е омагьосал милиони фенове по света.