на живо

Серия "Б” въвежда "зелен картон” за добро поведение

Футболът не спира да се променя

eurosport.co.uk

Във втора дивизия на Италия от този уикенд ще бъде въведен картон със зелен цвят. Футболистите от Ботуша често са обвинявани, че симулират, опитвайки да си изпросят дузпа. Сега обаче, тези, които следват правилата за феърплей ще получават награда за добро поведение – зелен картон.

Жълтият и червеният картон маркират некоректно поведение, докато зеленият картон ще е насочен към позитивното поведение на играчите. Той ще има само морална стойност, и няма да носи на отборите пряк свободен удар или дузпа, както може да се случи при вдигането на картон с друг цвят.

Зелен картон ще се получава при изкарване на топката извън игра, ако има контузен съперник на терена, и при призната симулация. Все действия, които асистират на рефера в работата му.

Нововъведението вече е тествано в младежките лиги на страната, но в събота за пръв път ще бъде изпробвано на такова високо ниво.

Идеята, според италианската футболна федерация, е да се покаже кои футболисти помагат играта наистина да бъде игра, а не битка, в която целта да оправдава средствата.

Някой вече прогнозират, че зеленият картон ще се задържи във футбола.