на живо

Серина и Федерер като вдъхновение за изкуство (ВИДЕО)

Джеси Биърдън увековечи тенисисите в свой проект с... топки

Getty Images

Късметлии сме да живеем във време, когато на корта се изявяват Серина Уилямс и Роджър Федерер. Двамата тенисисти с общо 42 титли от Големия шлем, със сигурност са вдъхновили доста деца да грабнат ракетата.

Американката Джеси Биърдън няма амбиция да печели тенис титли, но двамата тенисисти определено са ѝ повлияли. Дамата от Тексас се занимава с арт инсталации, като е правила проекти за доста водещи компании.

Дни преди старта на Откритото първенство на Австралия обаче, тя насочва поглед към корта, за да пресъздаде любимците на феновете и публиката.

За изобразяването на Серина са използвани 2100 топки. За портрета на Федерер Джеси реди една до друга също толкова.

"Двамата ме вдъхновиха с таланта и упоритата си работа. Подготовката беше трудна и дълга. Планирах този проект около месец. Самото нареждане на топките отне 3-4 часа", разказва Биърдън пред немски медии.

Представете си по средата на изготвянето на портретите да се появи вятър и топките да се търкулнат на всички страни... И сега се успокойте! Джеси има малка тайна, която държи "материалите" ѝ на място. Топките се поставят върху малки пръстени, които им пречат да се движат.

Джеси признава, че до сега не се е срещала с нейните вдъхновители, но се надява те да намерят време и да разгледат произведенията ѝ между напрегнатите тренировки за новия сезон.