на живо

Серина Уилямс сложи точка на приказката на Пиронкова

Българската тенисистка отпадна на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ

Цветана Пиронкова отпадна на четвъртфинал на Откритото първенство на САЩ по тенис. Българката загуби от бившата номер 1 в света – Серина Уилямс с 6:4, 3:6, 2:6 след 2 часа и 12 минути здрава битка.

Така приключи приказката на родената в Пловдив тенисистка, която се завърна на корта след близо 3 години отсъствие. Въпреки загубата Пиронкова, която през март 2018 г. роди първото си дете, заслужава аплодисменти за представянето си и за това, че успя за четвърти път в кариерата си да достигне до четвъртфинал на турнир от Големия шлем ("Уимбълдън" - 2010, 2011, "Ролан Гарос" - 2016 г.). До този момент най-доброто ѝ класиране в Ню Йорк беше четвърти кръг през 2012 г.

Серина Уилямс – победителката в 23 от турнирите от Големия шлем, се оказва непреодолимо препятствие за родената в Пловдив тенисистка. За Пиронкова това беше пета загуба от пет срещи помежду им.

Мачът беше наречен "Битката на майките", защото и двете дами на корта родиха наскоро. Пиронкова се радва на своя син Александър, а Уилямс - на 3-годишната Олимпия. За първи път в историята на турнирите от Големия шлем 3 майки играят на четвъртфинал. Виктория Азаренка (майка на 4-годишния Лео) също се класира за този етап на надпреварата.

Снимка: БГНЕС

Мачът на Пиронкова и Уилямс задоволи изискванията дори на най-претенциозните тенис фенове.

Въпреки че влезе в срещата уверено и използвайки топовен сервис, Уилямс видимо изпитваше проблеми. Това се видя в четвъртия гейм, когато Пиронкова реализира пробив. Той, както и страхотната игра на родената в Пловдив тенисистка, бяха достатъчни, за да може българката да поведе в мача с 6:4.

Във втората част двете съпернички си размениха по един пробив в началото. Умората беше видима и у американката, която в края на септември ще навърши 39 години, и у завърналата се само преди седмица сред най-големите в тениса българка. В крайна сметка Уилямс проби за втори път и логично изравни резултата в сетовете.

Снимка: Reuters

Заключителната част започна с пробив за Серина. Разиграванията в мача ставаха все по-дълги и оспорвани, въпреки, че двете дами на корта бяха на предела на силите си. Стигна се до втори пробив на световната номер 8 за 5:2, а така и до края на мача. 

Уилямс се класира за своя 14-и полуфинал в Ню Йорк. Тя е финалистка от предните 2 издания на Откритото първенство на САЩ, но и в двата решителни мача през 2018 (от Наоми Осака) и 2019 г. (от Бианка Андреску) допусна поражения. Във витрината си Серина има 6 титли от турнира.

Снимка: Reuters

За място на финала Уилямс ще спори с Азаренка или Елизе Мертенс, които играят в ранните часове на 10 септември българско време.