на живо

Сестри Стоеви сезират главния прокурор заради присвоени средства от наградни фондове

Бадминтонистките са непреклонни в решението си повече да не играят за България

Lap.bg

Бадминтонистките Габриела и Стефани Стоеви възнамеряват да подадат сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров и до Софийската градска прокуратура, стана ясно на специална пресконференция. По думите на техния адвокат - Радостин Василев, те подозират злоупотреби с отклоняване на средства от наградни фондове, които са спечелили още през 2015 г.

В началото на миналата седмица бадминтонистките ни обявиха, че повече няма да се състезават за България. Тогава сестрите обвиниха федерацията в отклоняване на пари, отпуснати от държавата за тяхната подготовка.

В отговор на нападките, президентът на родната федерация по бадминтон Володя Златев обяви пред bTV, че Габриела и Стефани са получили повече от 100 000 лв за изминалата година и подкрепи думите си с документи.

Според адвокат Радостин Василев след като ръководството на федерацията се сменя, отношението към европейските шампионки става все по-трудно и непоносимо. По думите му до 2018 г. федерацията е превеждала сумите на двете, а те от своя страна, са се отчитали чрез фактури. След това обаче състезателките трябвало сами да си плащат, да представят фактури и едва впоследствие те да се осребряват.

Снимка: Lap.bg

"Те нямат никакви претенции към бюджет, който не им се полага. През 2018 г. двете момичета са изкарали от наградни фондове и участие в комерсиални турнири лични техни средства в размер на 150 хил. лв", добави Василев, който поясни, че средствата се превеждат от международната федерация на българската, а тя ги пренасочва към Стоеви.

"Така че българската федерация с тези си твърдения, че им е предоставила над 100 хиляди лв - ти си им предоставил това, което си е тяхно", заяви Василев.

На пресконференцията Габриела и Стефани обявиха, че решението им повече да не се състезават за България е окончателно. Екипът на Стоеви ще поиска и отнемане на лиценза на родната федерация.

Цялата пресконференция:

Тагове:

@