на живо

Сестри Стоеви спечелиха квота за олимпийските игри в Токио

За българските бадминтонистки това ще е второ участие на най-авторитетния спортен форум

Facebook

Българските бадминтонистки Габриела и Стефани Стоеви ще участват на олимпийските игри в Токио! Това обявиха двете на официалната си страница в социалните мрежи. 

Двукратните европейски шампионки при женските двойки ще представят страната ни за втори път на олимпийски игри, като в Рио де Жанейро завършиха на 11-то място в крайното класиране (трети в групата си, като не успяха да се класират за четвъртфиналите).

"Официално олимпийската квалификация в нашият спорт приключи и можем да кажем, че успяхме да подсигурим билета ни за олимпийските игри в Токио. Много натоварваща и непредсказуема година, с много отменени и анулирани турнири. С нетърпение очакваме нещата да се нормализират за да имаме възможността да правим това, което обичаме", написаха сестрите в социалните мрежи.

Класирането на олимпийските игри в Токио, които бяха отложени с година заради пандемията от коронавирус и ще се проведат през лятото на 2021 г., става по ранглиста в бадминтона. Сестри Стоеви заемат 12-то място в подреждането на световната федерация, но тъй като регламентът позволява участие само на 1 двойка при жените от съответна страна, те се изкачват до 8-мата позиция. 

Снимка: Getty Images

Освен сестри Стоеви, днес стана ясно, че квота получава и Линда Зечири на сингъл. Тя също участваше на Игрите в Рио, като спечели своята предварителна група и стигна до фазата на елиминациите.

Страната ни има общо 24 визи за Токио до момента. В началото на годината те бяха 14, като още 6 български борци получиха право да излязат на тепиха в Япония, към тях се притеснява Станилия Стаменова, която завоюва квота в кану-каяка и боксьорът Даниел Асенов.