на живо

Северна Ирландия празнува класирането си на Евро 2016, Португалия също е там след 1:0 над Дания (ВИДЕО И СНИМКИ)

Важна победа за Ирландия над Германия

Getty Images

Северна Ирландия се класира за Европейското първенство през 2016-а година във Франция, след като спечели с 3:1 срещу Гърция в група F. Северноирландците не са участвали на голям футболен форум от 1986-а година в Мексико.

Португалия също си капарира място на Евро 2016. Мореплавателите взеха директния двубой с Дания с 1:0 и оглавиха група I.

Два гола на капитана Стивън Дейвис и един на Джон Магенис взривиха Уиндзър Парк в Белфаст, където Северна Ирландия отпразнува класирането си на Евро 2016 срещу разочароващата Гърция, която остава все още без победа в девет квалификационни срещи. Последната среща за момчетата на треньора Майкъл О'Нийл е в неделя като гост на Финландия, а там единствено ще се разбере дали ще отидат във Франция като победители или като втори в групата.

"Чувството е невероятно, защото момчетата играха до краен предел. За мене е привилегия да бъда мениджър на този отбор и аз съм горд да се изправя пред хората в тази си роля, каза след мача щастливият О'Нийл.

"Магнетична нощ за нас! Чуйте хората на трибуните, невероятно е! Каквото и да кажа, няма да бъде достатъчно, за да изрази щастието ми, заяви авторът на две попадения Дейвис.

С 20 точки Северна Ирландия оглавява класирането, а на 3 след тях е Румъния, която измъкна 1:1 на собствен терен срещу коравия състав на Финландия. Йоел Похянпало откри резултата за гостите в 66-ата минута, а чак в 90-ата домакините отърваха загубата с гола на Овидиу Хобан. В последната си среща румънците гостуват на Фарьорските острови.

Унгария е на 3-о място с 16 точки, които засега ги пращат на бараж, след като се наложи с 2:1 над Фарьорските острови. Роалдур Якобсен откри резултата за Фарьорите в 11-ата минута, а Даниел Бьоде осигури пълен обрат в 63-ата и в 70-ата минута. Накрая Атли Грегерсен от северняците получи червен картон.

На юг от Белфаст, в Дъблин Република Ирландия победи Германия с 1:0 и остави развръзката в група D за последния кръг. След тази среща световните шампиони водят с 19 точки и приемат Грузия в неделя. Полша завърши 2:2 при гостуването си на Шотландия и има 18 точки, колкото събра и Република Ирландия след важната си победа. Трите отбора остават в битката за директно класиране. Нататък са Шотландия с 12, Грузия с 9 след успеха над Гибралтар с 4:0 и дебютантите, които нямат точка.

През първото полувреме в Дъблин германците владееха повече топката, но единствено им беше отменен гол на Месут Йозил заради явна засада. В 70-ата минута Шейн Лонг се разписа за домакините. Две минути преди края на първото полувреме се контузи титулярният им вратар Шей Гивън, а резервата Дарън Рандълф след това се справи блестящо със задълженията си.

Но германците могат да се сърдят на Томас Мюлер, който пропусна неверятно положение малко преди края.

С два гола на Роберт Левандовски Полша завърши 2:2 в Глазгоу, като нападателят на Байерн откри резултата още в 3-ата минута и след това го фиксира в 90-ата. С тези две попадения той има общо 12 в 9 квалификационни срещи и е водещ голмайстор в цялата кампания в Европа. Мат Ричи в 45-ата минута и Стивън Флетчър в 62-ата бяха точни за гайдарите.

В група I два мача имаха много важно значение, като единият определи и Португалия като директно класирал се отбор и победител в потока. Жоао Моутиньо в 66-ата минута вкара важното попадение, след което тимът му е недостижим с 18 точки. Датчаните остават с 12 и ще чакат развоя на срещата Армения - Албания, за да разберат дали се класират директно или ще отидат на бараж.

Зареденият с политическо напрежение мач Албания- Сърбия беше решен след редовното време, когато сърбите стигнаха до победата. Александър Коларов в 91-ата и Адем Ляич в 94-ата донесоха успеха на гостите, като Ляич определено се превърна в играч на мача. Той не само беше най-добрият на терена, но и подаде за първото попадение. Иначе на терена двата отбора бяха напълно равностойни и албанците определено не заслужаваха поражението. Индивидуалната класа на Ляич обаче реши трите точки в рамките на три минути.