на живо

Севиля и Днипро ще определят “малкия крал” на Европа

Финалът в Лига Европа е тази вечер

Довечера в 21:45 Севиля посреща Днипро на финала в Лига Европа. “Стадион Народови” в полската столица Варшава ще бъде арена на сблъсъка. За андалусийци той ще бъде възможност за спечелване на този турнир за втора поредна година. Украинците пък ще се опитат да продължат отличното си представяне в Европа, което шокира специалистите.

Снимка: Getty Images

Севиля навлиза в двубоя като фаворит. Испанците бяха убедителни в повечето си мачове в Европа през сезона. Единственият тим , който създаде трудности на “червено-белите” бе руският Зенит. Севиля ги елиминира с общ резултат 4:3 на четвъртфинал. Освен страхотната форма в Лига Европа андалусийци играят добре и в първенството на страната си. Момчетата на Унай Емери нямат загуба в общо 21 мача във всички турнири.

Днипро пък е спечелил едва 7 от 16-те си срещи по пътя към финала.Тимът от Днепропетровск елиминира изненадващо италианския Наполи в полуфиналната фаза. Украинците пишат история. Досега няма отбор от тази държава, който да е достигнал по-далеч от четвъртфинал в Лига Европа.

Това ще бъде първата среща между тези два отбора в чисто исторически план. Според статистиката севилци са безкомпромисни срещу украински тимове, имат 4 победи от 4 мача. Днипро пък има един сблъсък с отбор от Испания. През сезон 2004/2005 “сините” губят с 1:2 от Сарагоса в двубой от груповата фаза на турнира за Купата на УЕФА.

За днешния финал Днипро няма да може да разчита на двама основни играчи, а трети до последно ще бъде под въпрос. Роман Зузуля и Серий Кравченко са с травми, а Йевхен Шахов има 50% шанс да играе.

Севиля ще бъде без Бето и Даниел Пареха, които са трайно контузени.

Вероятните състави за финала:

Днипро (4-2-3-1): Бойко, Матос, Дъглас, Черебиачко, Федетский, Канкава, Федорчук, Коноплянка, Ротан, Лучкиевич, Селезньов

Севиля (4-2-3-1): Рико, Коке, Колодзейчак, Карису, Тремулинас, Криховяк, Мбиа, Витоло, Банега, Видал, Бака

Ключови играчи: Карлос Бака (Севиля) и Денис Бойко (Днипро)

Нападателят на Севиля Карлос Бака има 26 гола във всички турнири този сезон. Колумбиецът определено може да реши всяка среща. Бака вкара едно от попаденията в реванша с Фиорентина в полуфиналната фаза на Лига Европа.

За Днипро стражът Бойко беше основната причина украинците да се справят с Наполи. Вратарят спаси всичко, което можеше да се спаси и в двете срещи. Ако той продължава да демонстрира същата форма, на Севиля ще е много трудно да отбележи, въпреки че на андалусийци не липсва огнева мощ.

Очаква ни интересна битка!