на живо

Сезон 2019/2020 в Първа лига: Обещания за феърплей и стари фаворити

Какво ни очаква в Първа професионална лига през 2019 и 2020 г.?

Lap.bg

Само 43 дни българските футболни фенове живяха без емоциите от Първа професионална лига. Днес (12 юли) първенството се завръща, като тази година лятото добави още "жега" към емоциите в него.

Преди дни министър-председателят Бойко Борисов организира среща в неговия кабинет, на която присъстваха собствениците на три от най-големите футболни клубове у нас - Георги Домусчиев на "Лудогорец", Гриша Ганчев на ЦСКА и Васил Божков на "Левски", както и главният прокурор Сотир Цацаров, заместник-главният прокурор Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов и съветникът на министъра на младежта и спорта Гошо Гинчев. 

След нея Ганчев заяви пред bTV, че темата е била честното провеждане на новата кампания. "Разбрахме се да не се купуват мачове, да не се купуват съдии, да не се "пробиват" отбори", бяха точите му думи пред bTV.

Обещанието идва дни, след като кампания 2018/2019 завърши със скандал - отборът на "Черно море" извади от състава си петима от най-опитните играчи преди решаващия мач срещу шампиона "Лудогорец" в Разград. Причината - незадоволителни резултати на детектор на лъжата във връзка с манипулиране на резултата в срещата с ЦСКА. По този казус все още няма яснота и коментар, нито от БФС, нито от Прокуратурата, нито от "Черно море".

Това не беше единственият скандал през миналия сезон. Старозагорският "Верея" беше изваден от елита след няколко сигнала от УЕФА към БФС за участие в уговорени мачове. 

Съдийските грешки също не липсваха и често бяха обект на тълкувания от медиите и от самите преки и непреки участници във футболните мачове.

Обещанията на футболните босове пък бяха дадени в разгара на голям конфликт за телевизионните права. От ЦСКА изпратиха писмо до футболния съюз, в което обвиниха Кирил Домусчиев в четворен конфликт на интереси като собственик на излъчващата шампионата телевизия, "Лудогорец", "Футбол Про Медия" и член на Изпълкома на футболната централа.

В крайна сметка не последва отцепване на "червените" от колективното споразумение и те подписаха последни и дни преди старта на първенството.

Какво ще ни предложи сезон 2019/2020?

Фаворит за титлата продължава да бъде "Лудогорец". Отборът от Разград доминира и в последните 8 години неизменно печели шампионската титла. Въпреки осезаемия спад във формата и честите треньорски смени в последните години, "орлите" продължават да се стремят към 9-ти трофей, с който ще изравнят рекорда на ЦСКА (1954-1962).

Снимка: Lap.bg

Именно "червените" са един от основните им конкуренти. През миналата кампания те завършиха на второ място, само на точка зад победителите. Напрежението по оста "Българска армия" - "Лудогорец Арена" обаче е осезаемо и със сигурност сблъсъците между двата отбора ще са зрелищни и нервни.

Промените в "Левски" в началото на 2019 г. не успяха да дадат желания тласък в края на изминалия сезон. Тимът завърши на трето място. Веднага след това на треньорската скамейка седна бившият селекционер Петър Хубчев. Дали ще успее да промени нещо на стадион "Георги Аспарухов"? Ще разберем в движение.

Снимка: Lap.bg

Пловдивският футбол по традиция има два представители в шампионата. "Ботев" бе кошмар за фаворитите и ще продължи да ги "тормози" и през тази кампания. "Локомотив" пък поднесе изненадата и спечели Купата на България. "Смърфовете" се завръщат и в евротурнирите след 7 години пауза.

"Черно море" и треньорът Илиян Илиев ще трябва да разчитат на обновен състав, след като голямата звезда на тима и дългогодишен капитан Георги Илиев беше отстранен заради съмнение в манипулиране на мачове, а заедно с него и още 4 играчи.

В "Берое" ще разчитат на головия нюх на Мартин Камбуров, който е само на 27 попадения от рекорда на Петър Жеков за най-много попадения в елита.

"Славия" продължава с успешната си кампания да развива млади таланти, а президентът Венцеслав Стефанов - да коментира в своя стил всеки наболял проблем.

"Ботев" Враца си върна в редиците Валери Божинов. "Етър" ще продължи по пътя си без треньора Красимир Балъков, който вече е начело на националния тим. За играта на "виолетовите" ще е отговорен Росен Кирилов, който пристига от "Витоша" Бистрица. В полите на близката до София планина ще играят трети сезон в елита. За "Дунав" кампанията е четвърта поред сред най-добрите.

Снимка: Facebook

Новаците са "Царско село", който влиза като победител във Втора професионална лига, и "Арда" Кърджали, където се надяват, че походът и доброто им представяне ще продължи. 

14-те отбора ще изиграят по два мача помежду си, след което ще бъдат определени първа шестица и втора осмица. 

Сезон 2019/2020 ще бъде открит с мач между "Ботев" Враца и "Берое" от 18:45 ч. днес (12 юли).

В 21:00 ч. пък е първият мач на един от фаворитите ЦСКА - срещу "Етър".

Ето и цялата програма за първия кръг от Първа професионална лига:

12 юли
От 18:45 ч.
"Ботев" Враца – "Берое"
От 21:00 ч.
ЦСКА – "Етър"


13 юли
От 18:30 ч.
"Арда" – "Ботев" Пловдив
От 21:00 ч.
"Лудогорец" – "Царско село"


14 юли
От 18:45 ч.
"Славия" – "Витоша" Бистрица
От 21:00 ч.
"Черно море" – "Локомотив" Пловдив


15 юли
От 20.30 ч.
"Дунав" – "Левски", пряко по "Диема Спорт"