на живо

Сезонът за лов на съдии е открит (ВИДЕО)

Как и защо бият и убиват реферите в световния футбол

За футболистите и феновете няма по-голям дразнител от съдията, особено когато отборът им губи. Напоследък обаче нещата излязоха от контрол - реферите ядат бой всяка седмица. Наскоро един от тях бе убит с жесток удар направо на терена. А къщата на председателя на Съдийската комисия в Гърция бе изгорена до основи.

На 9 ноември гръцката федерация преустанови всички мачове от вътрешния календар за неопределено време. Причината - домът на шефа на съдиите Йоргос Бикас бе опожарен умишлено. Разследването продължава, но вече е ясно, че инцидентът е свързан с футбола. За щастие няма пострадали. Самият Бикас вече изрази категоричното си намерение да напусне поста.

Спортистите са амбициозни хора. И когато загубят, често не могат да овладеят емоциите си. През май 2016 г. се разразиха грозни сцени по време на мача за Купата на Украйна между "Днепър" и "Луганск". Футболистите на "Днепър" наобиколиха рефера след поражението си с 0:2, а нападателят Роман Зозуля дори си позволи да го ритне, което му коства 6-месечно наказание.

Натискът върху съдиите е обичайна практика от най-ниското до най-високото ниво във футбола. На 6 ноември аматьорът от Мексико Рубен Ривера Васкес нанесе удар с юмрук, който се оказа фатнален за арбитъра и човекът издъхна въпреки усилията на реферите. Престъпникът успя да се измъкне в суматохата.

През 2012 г. играчи на холандски юношески отбор нанесоха жесток побой на 41-годишния Ричард Новейхузен, който почина няколко чака по-късно в болница. За убийството му бяха арестувани няколко 16-годишни младежи.

През миналия февруари в аржентинския град Кордоба съдията Сесар Флорес показа червен картон. Изгоненият футболист най-напред се отправи към съблекалните, но след това се варна с пистолет. И страля три пъти. Флорес загина на място. А стрелецът все още се издирва.

През лятото на 2013 г. червен картон получи и бразилският играч Хосемир Сантос Абреу. Той допусна груба грешка и се нахвърли върху рефера Отавио Джордао да Силва. 20-годишният съдия обаче извади нож и нанесе няколко фатални рани в гърдите на футболиста. Роднини и приятели на починалия решиха да отмъстят и го сториха с изключителна жестокост - Да Силва бе пребит с камъни, а главата му бе забодена на кол в центъра на терена. Този кошмар като от филмите на ужасите бе заснет от зрителите на мача...