на живо

Шампион! Григор Димитров покори Лондон (СНИМКИ)

Първата ни ракета победи Давид Гофен с 2:1 сета

Reuters

Григор Димитров триумфира във финалния турнир за сезона! На "О2 Арена" първата ни ракета се наложи с 2:1 сета (7:5, 4:6, 6:3) над Давид Гофен и завърши годината по мечтан начин.

Така той надви Гофен в британската столица за втори път, макар и доста по-трудно от първия. Отне му 2 часа и половина, а в груповата фаза сложи точка на спора със същия съперник за двойно по-малко време.

В крайна сметка 26-годишният хасковлия спечели всичките си пет мача в британската столица и взе максималните 1500 точки, с което завършва годината на третото място в световната ранглиста с 5150 точки. Лидер е Рафаел Надал (Испания) с 10645 точки, а втори е Роджър Федерер (Швейцария) с 9605 точки.

Снимка: Lap.bg

Българинът допусна пробив в първия гейм, след което двамата си размениха по един брейк, а Гофен поведе с 3:1. Хасковлията успя да изравни за 4:4, а в последния 12-и гейм на първата част, който продължи почти 10 минути, Димитров проби отново при петата си възможност, за да поведе в резултата в сетовете.

Втората част започна равностойно с предимство на сервиращите. В шестия гейм хасковлията пропусна възможност за пробив, а в следващия той направи две двойни грешки и позволи на Гофен да стигне до брейк и да поведе с 4:3. Впоследствие белгиецът беше стабилен на сервис и запази преднината си, за да изравни.

Снимка: Lap.bg

Решаващият трети сет започна с драматичен гейм, в който Димитров отрази четири възможности за пробив. Веднага след това българинът също стигна до шанс за брейк, но Гофен с три поредни отлични сервиса се измъкна. Хасковлията все пак стигна до пробив в шестия гейм, а след това дръпна с 5:2 след собствения си сервис. В следващия гейм Димитров поведе с 40:0 и имаше три поредни мачбола, но не успя да се възползва.

При 5:3 хасковлията пропусна и четвъртия си мачбол, но при петия Гофен сгреши воле на мрежата и българинът триумфира.

Така Димитров стигна до осмата титлата в кариерата си, половината от които спечели през този сезон.

Снимка: Lap.bg

Тагове:

@