на живо

Шампионката Янева пред bTV: Пътят към тази титла не беше лесен

Българката планира да се качи в олимпийска категория

Шампионката Янева пред bTV: Пътят към тази титла не беше лесен

Да бъдеш сравнявана с 5-кратната световна шампионка по борба и двукратна сребърна медалистка от олимпийските игри (Пекин 2008, Лондон 2012) Станка Златева не е лесно.

Това е съдбата на победителката в категория до 72 кг от Световната купа в Белград - Юлияна Янева. Родената в ямболското село Кукорево преди 22 години състезателка доказа, че подобен звезден път и за нея не е невъзможен, след като триумфира в едно от малкото състезания през 2020 г., като на финала в сръбската столица победи туркинята Бусе Тусун с 5:2.

"Изпитвам чувство на щастие и най-вече на благодарност. Пътят към тази титла не беше никак лесен след всички операции и контузии. Ценя здравето и знам, че само така мога да бъда най-добрата версия на себе си", заяви тя пред bTV.

Снимка: bul-wrestling.org

Янева носи прякора Пумата и е световна и европейска вицешампионка за девойки (2017 г.), а нейн треньор е Серафим Бързаков - сребърен медалист от олимпийските игри в Сидни 2000. Последното голямо състезание на шампионката е световното първенство през 2019 г. Тогава Янева става пета. След шампионата получава тежка контузия в коляното, последвана от операция и възстановяване в рамките на година.

"Това вече е голямата борба. Това е титла при жените. Доказах се пред себе си. Досега прекомерното искане да стана първа ми изиграваше лоша шега и винаги завършвах втора", заяви тя.

Снимка: bTV

Следващите планове на състезателката са да слезе в по-долна категория, която е олимпийска (68 кг), за да може да участва на Игрите в Токио. Те бяха отложени за 2021 г. заради пандемията от коронавирус. 

Докато е далеч от тепиха, 22-годишната българка обмисля отказване от професионалния спорт.

"След толкова много контузии, бях рухнала психически, но се радвам, че след последната контузия и това едногодишно възстановяване последва рехабилитация не само за физическото, но и за психическото ми състояние. Радвам се, че се върнах в професионалния спорт и успях да покоря световния връх!", споделя шампионката.