на живо

Шампионска лига и Лига Европа трябва да приключат най-късно на 3 август

Елиминациите може да се играят с различен регламент

Getty Images/Guliver Photos

Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин заяви, че крайният срок за определяне на шампионите в Шампионската лига и Лига Европа е 3 август. 

Пред германската телевизия Зе Де Еф той беше категоричен, че това е абсолютно краен вариант и от УЕФА ще се стремят да го избегнат, дори това да значи промяна във формата на елиминационните мачове.

Снимка: Reuters

В Шампионската лига бяха изиграни първите мачове от осминафиналите и само 4 от вторите срещи, които определиха за четвъртфиналисти "Пари Сен Жермен", "Лайпциг", "Аталанта" и "Атлетико" Мадрид. Други сблъсъци бяха отложени заради пандемията от коронавирус. 

В Лига Европа мачовете бяха спрени преди реваншите от осминафиналите.

"И Шампионската лига, и Лига Европа трябва да завършат най-късно на 3 август. Намираме се в необичайна ситуация и може да проявим гъвкавост с датите и часовете на мачовете. Ако кризата свърши скоро, ще можем да започнем по-бързо", заяви Чеферин.

"Има вариант да играем по досегашната схема. Или пък да провеждаме по един мач на неутрален терен. За сега това с финална осмица или финална четворка е просто идея", добави той.

Снимка: uefa.com

Той разкри, че вече са изготвени няколко варианта, в зависимост от месеца, в който отново ще се играе футбол - май, юни или юли.

Също така има вариант, дори да бъдат подновени, срещите от европейските клубни турнири да се играят пред празни трибуни.

"Единственото грешно решение ще бъде да играем и по този начин да застрашим живота на играчите, феновете, съдиите. Но, ако се подсигурим добре, не виждам проблем", заяви той.

До момента единственото официално решение на УЕФА е срещите от европейските клубни турнири да бъдат спрени до второ нареждане. От централата препоръчаха на местните федерации да не прекратяват официално първенствата, а да изчакат ситуацията да се нормализира. В противен случай местните тимове може да загубят правото си да участват в турнирите през следващия сезон.

bTV призовава: останете си вкъщи!