на живо

Шампионска лига: Милиарди евро на осминафиналите

"Манчестър Юнайтед" е най-скъпият отбор, който ще играе в елиминационната фаза на турнира

Reuters

Шампионската лига е футболният турнир на най-силните, най-добрите и най-обичаните. Това автоматично изпраща клубовете, които играят в него в една друга графа - най-богатите.

След изиграването на мачовете от груповата фаза, в надпреварата останаха 16 отбора. Те ще си съперничат за най-желания трофей на Стария континент и за най-апетитния дял от наградния фонд, който е в размер на близо 2 млрд. евро.

Парите са сред големите стимули за клубовете, въпреки че те самите са оценени доста високо.

Снимка: Getty Images

Най-скъпият отбор, който ще играе на осминафиналите на Шампионската лига, е "Манчестър Юнайтед". Преди началото на сезона "червените дяволи" бяха оценени на 4,12 млрд. евро, според "Форбс"! В това число се включва договор на стойност 80 млн. евро с "Адидас" за екипировката и за 65 млн. евро с генералния спонсор "Дженеръл Моторс". Що се отнася до телевизионните права, "червените дяволи" прибират част от онези 5,1 млрд. евро, които два от телевизионните гиганти на Острова плащат, за да могат да излъчват срещите им. 

Снимка: Getty Images

На второ място в тази класация е "Реал" Мадрид. Към парите на испанския гранд прибавяме и приходите от последната титла в Шампионската лига от преди няколко месеца. Така балансът на клуба показва 4,08 млрд. долара.

По-голямата част от средствата, които пристигат в касата на тима, отиват за... бонуси за звездите на тима. 

Снимка: Reuters

"Вечният враг" - "Барселона" изостава по стойност. "Форбс" оценява Лионел Меси и компания на 4,06 млрд. евро. Това е и отборът, който има най-скъпи футболисти, според авторитетния сайт "Трансфермаркт". От там посочват, че играчите струват близо 53 млн. евро.

И като говорим за футболисти, трябва да посочим, че нито един от трите отбора с най-висока пазарна стойност няма най-скъпия играч в състава си.

На осминафиналите в турнира ще видим Килиан Мбапе - детето-чудо на френския национален отбор и "Пари Сен Жермен", който струва 200 млн. евро, според "Трансфермаркт".

Снимка: Reuters

Въпреки че ПСЖ плати за него 222 млн. евро, цената на Неймар спадна след контузиите и колебливото представяне на световното първенство в Бразилия. В момента той е оценен 180 млн. евро.

Снимка: Getty Images

Лионел Меси е трети в тази класация и всеки, който поиска аржентинецът и "Барселона" да се разделят, трябва да си приготви също 180 млн. евро.