на живо

Шампионска лига: Сблъсък между приятели и български емоции

"Реал" Мадрид - "Интер" е черешката на тортата в днешния ден

Getty Images

Трета поредна седмица с Шампионска лига! Трета поредна седмица с футболни емоции от най-високо ниво!

Най-силният европейски клубен турнир събира и разделя приятели. Днес (3 ноември) един срещу друг се изправят Зинедин Зидан и Антонио Конте, но този път не като футболисти, а като треньори съответно на "Реал" Мадрид и "Интер".

Снимка: Getty Images

Изненадващо, но бившите първенци в Шампионска лига ("Реал" с рекордните 13 отличия, а "Интер" с 3) се борят за... първа победа през настоящата кампания. "Белите" загубиха от "Шахтьор" Донецк на старта, а след това направиха 2:2 с "Борусия" Мьонхенгладбах. Италианският гранд пък записа две равенства срещу същите съперници. Време е да видим дали тук става дума за истински европейски грандове, които могат да се борят с тежките периоди!

На треньорските скамейки в Мадрид ще седнат двама истински хегемони на футболната игра, крачили рамо до рамо към европейските върхове. Зидан и Конте играха заедно 5 сезона за "Ювентус" или точно 131 мача. През това време те помогнаха на "бяло-черните" да спечелят 2 титли на Италия и два пъти играха на финал в Шампионската лига (през 1997 и 1998 г.).

Снимка: Getty Images

И след като съдбата ги раздели, те продължиха да са добри приятели. Това личи и в изказванията преди днешния мач. 

"Интер" е добър отбор, силни са физически. Това е финал и има три точки, които трябва да се опитаме да вземем. Всеки мач е като финал, знаем го. Ще се концентрираме, без да мислим какво ще се случи по-късно", заяви Зидан.

"Мачът ще е труден - срещу опонент, който винаги е готов да спечели турнира. Уважаваме "Реал", но искаме да изиграем картите си, както и да покажем, че разполагаме с наш собствен стил", похвали съперника Конте.

Двата тима се изправят един срещу друг за първи път от 22 години насам. През сезон 1998/1999 те отново попаднаха в една група в Шампионската лига. В първия мач "Реал" победи с 2:0. Във втория "Интер" постигна успех с 3:1.

Снимка: Getty Images

Единственият българин, който играе през настоящата кампания в Шампионската лига - Божидар Краев, също се подготвя за ново предизвикателство днес. Неговият "Мидтиланд" е домакин на "Аякс". Датчаните имат възможност да запишат първа победа след двете загуби до момента, тъй като в редиците на гостите има 11 заразени с COVID-19 футболисти.

След двете си очаквани победи в същата група, за "Ливърпул" предстои първото сериозно изпитание - мач с "Аталанта". Клоп няма да може да разчита на Върджил ван Дайк, Фабиньо и Алекс Окслейд-Чембърлейн. Въпросът е дали останалите в тима, прегърнал трофея през 2019 г., ще се справят с нападателния футбол на италианския отбор.

Снимка: Getty Images

Първенецът от миналия сезон "Байерн" Мюнхен ще гостува на "Залцбург" в търсене на трета победа в турнира за сезона. В същото време "Атлетико" Мадрид ще излезе на терена в Москва срещу "Локомотив".

"Манчестър Сити" пък ще се изправи срещу "Олимпиакос". За щастие на "гражданите", мачът е в Англия, а по трибуните няма да присъстват темпераментните гръцки фенове.

"Порто" ще играе с "Олимпик" Марсилия, а "Шахтьор" Донецк ще мери сили с "Борусия" Мьонхенгладбах.