на живо

Шампионска лига завършва в Португалия на 23 август

Очаква се решението да стане официално утре

Reuters

На 17 юни Европейската футболна централа (УЕФА) трябва да вземе едно от най-важните решения - как да завърши сезон 2019/2020 в Шампионската лига. 

Турнирът беше поставен "на пауза" през март, когато беше обявена пандемията от коронавирус. Но с облекчаването на мерките в Европа, футболният въпрос отново е на дневен ред. 

Снимка: Getty Images

Според "Скай Спортс" най-силният европейски клубен турнир ще се пренесе изцяло в Португалия. Форматът ще бъде променен, а финалът ще се състои на 23 август.

От изданието предоставят още детайли. Четвъртфиналите ще се играят от 12 до 15 август, полуфиналите - на 18 и 19 август. Победителите ще се определят след един мач, а не както до сега - при разменено гостуване.

За целта ще се използват два стадиона в Лисабон - "Естадио де Луж" и "Естадио Жозе Алваладе".

Снимка: Getty Images

По първоначален план финалът през 2020 г. трябваше да се проведе в Истанбул. Само че в Турция регистрираните заразени с коронавирус до този момент са над 179 800, а в Португалия - малко над 37 000. В Лисабон отборите няма да бъдат подлагани на карантина, а Истанбул ще си запази правото да бъде домакин на някой от предстоящите финали.

Проблемът, който трябва да решат от УЕФА, е как да определят четвъртфиналистите. Право да участват в тази фаза на надпреварата получиха "Атлетико" Мадрид, "Пари Сен Жермен", "Аталанта" и "Лайпциг". Трябва да се вземе решение как ще се изиграят вторите мачове между "Ювентус" - "Олимпик" Лион (0:1 в първия мач), "Манчестър Сити" - "Реал" Мадрид (2:1 в първия мач), "Барселона" - "Наполи" (1:1 в първия мач) и "Байерн" Мюнхен - "Челси" (3:0 в първия мач).

Очаквано, на трибуните за мачовете в Португалия няма да присъства публика. Ако обаче от местното правителството преценят, че може да облекчат мерките, феновете може да се завърнат на стадионите, но при стриктно спазване на правилата за социална дистанция и при намален капацитет. 

Снимка: Getty Images

Що се отнася до Лига Европа, най-вероятно от УЕФА ще подходят по същия начин. Възможните локации за финала са германските градове Франкфурт и Дюселдорф. През 2020 г. финалът във втория по сила турнир в Европа трябваше да се проведе в Полша. 

Пандемията и мерките ще се отразят и на следващия сезон в турнирите. Най-вероятно мачовете от груповата фаза в Шампионската лига ще започнат в средата на октомври 2020 г., а не както до сега - през септември.