на живо

Шампионската фланелка на Марадона и пазителите ѝ семейство Садъкови (ВИДЕО)

Очаквайте историята на аржентинската футболна легенда в неделя (6 декември) в bTV Репортерите

Шампионската фланелка на Марадона и пазителите ѝ семейство Садъкови (ВИДЕО)

Диего Марадона остана завинаги на 60 години. Аржентинската футболна легенда си отиде от този свят на 25 ноември и потопи в скръб милиони.

Дон Диего - винаги весел, магьосник на терена и с изключително противоречиви изяви извън него, се е сблъсквал с националния тим на България няколко пъти. През 1986 г., когато Аржентина стана световен шампион, Марадона и съотборниците му се изправиха и срещу "лъвовете". И победиха с 2:0. 

Снимка: bTV

Фланелката на голямата звезда от южноамериканската държава от тази среща се пази в Пловдив. И е там благодарение на покойния футболист на местните "Локомотив" и "Ботев" - Аян Садъков.

Той я получава лично от Марадона. Като награда, че е успял да направи мача му срещу България доста труден.

Снимка: bTV

"В този мач е имал честта да охранява Диего Армандо Марадона. Както от българската, така и от световната футболна общественост, той получава изключителни оценки, въпреки загубата с 0:2", разказва синът на Аян Садъков пред bTV.

Марадона така и не успява да се разпише в българската врата. Садъков, който почина през 2017 г., разказва на своите наследници, че е играл джентълменски и не си е позволил да фаулира звездата на съперника.

Снимка: bTV

"Може би затова Диего е пожелал с него да си смени фланелката, тъй като не са били един или двама желаещите да го направят. Знаете за Пламен Гетов, Христо Колев - Бащата... Доста футболисти са поискали да си сменят с Диего фланелката, но той е избрал именно с баща ми.", категоричен е Аян Садъков-младши.

До момента фланелката на Диего Марадона от световното първенство през 1986 г. е показвана публично само веднъж – на благотворително събитие, организирано от "Локомотив" Пловдив през 2019 г.

Снимка: bTV

Още истории от българите, изправяли се срещу Марадона, от съвременниците, специалистите и феновете, очаквайте в bTV Репортерите след централната емисия новини в неделя (6 декември).

*Снимките в статията са от личния архив на Аян Садъков.