на живо

Шампионската лига завършва с финална осмица в Португалия?

На 17 юни трябва да стане ясно как ще се доиграе сезон 2019/2020

uefa.com

Част от футболните първенства в Европа бяха подновени, за други вече има планове кога и как ще бъде определен първенец, но все още сме в неведение как ще продължи сезонът в Шампионска лига и Лига Европа.

Европейските клубни турнири може да претърпят революционна промяна заради пандемията от коронавирус и форматът им да бъде променен, поне до края на сезон 2019/2020. Според испанското издание "Мундо Депортиво", една от идеите на Европейската футболна централа (УЕФА) е Шампионска лига да приключи след турнир между най-добрите 8 отбора в една страна и не е изключено това да е Португалия. 

Финалът на тазгодишното издание на турнира трябваше да се играе в Истанбул, но може да бъде преместен и на "Ещадио де Луж" в Лисабон на 29 август. Сред другите възможни градове-домакини са Мюнхен и Мадрид.

Мачовете ще се играят без публика и само на един стадион. Елиминациите ще бъдат само в един мач.

Снимка: Reuters

Причината е в различните правила за страните, от които са отборите. В част от държавите футболистите, които влизат, трябва да бъдат подлагани на 14-дневна карантина, което тотално ще обърка календара на УЕФА.

Шампионската лига беше прекъсната в средата на март. До тогава стана ясно, че за четвъртфиналите се класират ""Атлетико" Мадрид, "Пари Сен Жермен", "Аталанта" и "Лайпциг". Предстоят вторите мачове между "Ювентус" - "Олимпик" Лион (0:1 в първия мач), "Манчестър Сити" - "Реал" Мадрид (2:1 в първия мач), "Барселона" - "Наполи" (1:1 в първия мач) и "Байерн" Мюнхен - "Челси" (3:0 в първия мач).

Окончателно решение как и кога ще се доиграе Шампионската лига трябва да бъде взето на 17 юни. 

Ако се приеме вариантът с финална осмица, той най-вероятно ще се приложи и за Лига Европа.