на живо

Шейхът, който знае какво да си пожелава

Състоянието на собственика на "Манчестър Сити" се оценява на 17 млрд. паунда, а той го разпределя внимателно

За какво могат да послужат 17 млрд. паунда, освен за охолен живот и няколко "дребни" инвестиции? Очевидно, за пълна промяна на футбола в световен мащаб! 

17 млрд. паунда е състоянието на шейх Мансур бин Зайед ал Наян. Той е заместник министър-председател на Обединените арабски емирства, президент на федерация за конни надбягвания и има яхта за 400 млн. паунда, която от време на време дава под наем на носителят на "Оскар" - Леонардо ди Каприо. С няколко думи, шейх Мансур е човек, който знае как да харчи парите си!

А те идват в по-голямата си част от една от водещите компании за добив и преработка на нефт в света - „Интернешънал Петролиум Инвестмънт" и отиват за охолния живот на двете му жени и шестте му деца, както и на футболистите на "Манчестър Сити". Възпитаниците на Хосеп Гуардиола пък му се отблагодаряват с първото място в английската Висша лига.

47-годишният шейх е част от управляващата династия в Абу Даби. През септември 2008 г. той реши да вложи част от парите си (и по-точно 210 млн. паунда) в "гражданите" и изглежда, че този сезон това ще му се отплати, тъй като тимът е безспорен хегемон в местното първенство, а в Шампионска лига е определян за фаворит.

Мансур рядко обаче може да бъде видян на стадиона. По-често той се появява по събития в компанията на своя "колега по банкова сметка" - Ричард Брансън. Може би именно от там той получава съвети, които работят. 

През 2014 г. "Сити" подписа с Гарет Бари срещу 12 млн. паунда. Те обаче изглеждат нищожно на фона на печалбата на шейха от продажба на дяла му в 4-ата по големина банка във Великобритания. От тази сделка той прибра 1,4 млрд. паунда.

Футболът обаче е "зараза" и това с пълни сили важи за Мансур, който реши да разшири бизнеса си. Той инвестира първо отвъд Океана - в "Ню Йорк Сити", а след това и в Австралия - в "Мелбърн Сити". В своята родина също инвестира във футбола. "Ал Джазира", които също са част от групата тимове, собственост на шейха, достигнаха до полуфинал на Световното клубно първенство и отпаднаха от "Реал" Мадрид преди дни.

Как обаче той успява да бъде на толкова много места по света, за да може да следи всичките си инвестиции? Пътува с... яхта. И по-точно - петата най-голяма яхта в света! "Топаз" е с дължина 147 м и е построена в Германия. Има 8 етажа, 2 хеликоптерни площадки, 3 басейна, джакузи и дори... киносалон.

Луксозният плавателен съд наскоро бе отдаден под наем на носителя на "Оскар" Леонардо ди Каприо. Слуховете гласят, че той е броил 380 хил. паунда за 5-часово парти.

В какво се вози шейх Мансур? Във "Ферари" и това е логично, тъй като притежава 5% дял от компанията. Той закупи акциите през 2009 г. и от тогава всяка година в Абу Даби се провежда изложение на известната марка. 

Като ценител на доброто качество шейхът пълни гаража си само с ексклузивни модели - "Мерцедес МакЛарън" за 350 хил. паунда, "Ламборджини Ревеншън" за 840 хил. паунда и естествено "Ферари Енцо" за 2,5 млн. паунда. До тях са подредени петте му "Бугати Вайрън", всяко за по 1,1 млн. паунда.

Специално място пък е отделено за "Порше" GT1 на стойност 3 млн. паунда.

Разходите за бензин? Все пак Мансур е шеф на петролна компания...

Къде по света живее шейхът? Отговорът е: Почти навсякъде!

В резиденцията му в Абу Даби е отсядал президентът Барак Обама.

В Испания има вила и частен имот, в който често отсяда семейството му. Известен е като "Емиратс Плейс" и е на стойност 2,2 млн. паунда. Всъщност представлява имот с 394 стаи, декорирани със злато и мрамор. Дали може да го видите? Да, ако гледате седмата част на "Бързи и яростни".

Ако си мислите, че тези 17 млрд. паунда са впечатляващи, то те са като капка в морето на цялата фамилия на Мансур. Богатството на семейството му е оценено на 560 млрд. паунда.

След цялата тази информация едно е ясно - шейх Мансур със сигурност е потъркал вълшебната лампа, а духът е бил много благосклонен, а желанията му са били добре обмислени!