на живо

Шестима таланти от школата на ЦСКА с първи професионални договори

"Голямата цел на детско-юношеската школа на ЦСКА е да произвежда футболисти за първия отбор, които да взимат пример от легендите на клуба", пишат "червените"

cska.bg

Ръководството на ЦСКА обяви, че шестима от футболистите от школата на тима са подписали първите си професионални договори с "червените".

Вратарят Илия Шаламанов и полевите играчи Йоан Бауренски, Християн Петров, Марк-Емилио Папазов, Даниел Иванов и Мартин Смоленски вече са професионални футболисти. 

На официалния си сайт от ЦСКА припомнят, че през настоящия сезон в мъжкия тим се утвърди Валентин Антов, а Иван Турицов, Митко Митков и Тонислав Йорданов са неизменна част от младежкия тим на България. В мъжкия отбор пък вече играе Ангел Лясков.

"Голямата цел на детско-юношеската школа на ЦСКА е да произвежда футболисти за първия отбор, които да взимат пример от легендите на клуба, писали славната история на най-успешния футболен отбор в България. Явно тази цел е напълно постижима, а днешният ден е доказателство за това. Запознайте се с младите надежди на тима ни, които вече са със статут на професионални футболисти на ЦСКА.", се казва в съобщението на "червените".

От ЦСКА предоставят и кратки визитки на шестимата млади таланти:

"Вратарят Илия Шаламанов е едва на 17 години. Роден е на 07.08.2002 г. в Бризбейн (Австралия). Корените му са от Петрич, където започва да тренира футбол и бързо е забелязан от легендарния Борис Гаганелов, който го запознава от първо лице с магията на ЦСКА и от лятото на 2014 година го селектира за детско-юношеската школа. Минава през различни формации, като винаги в крайното класиране се е окичвал с медал, а през настоящия сезон става шампион с 19-годишните, въпреки че не играе във всички двубои, защото активно тренира с мъжете. Прави дебют за първия отбор преди близо година в контрола срещу "Локомотив" Горна Оряховица, пази и в контролите срещу гръцкия "Арис", казахстанския "Каспий" и немския "Нюрнберг". Негов дядо е  легендарният петрички вратар Ильо Бабин, а младият страж е готов да се бори за титулярното място на вратата на червените.

Йоан Бауренски е на 18 години. Роден е на 25.10.2001 г. в град Монтана. Играе еднакво добре като централен защитник и вътрешен халф. Преди 4 години става част от Академия ЦСКА. Шампион е в елитната юношеска група до 19 години и също така се класира за елитния кръг с националния отбор до 19 г. За пръв път попада в групата на мъжкия отбор миналата година в полуфиналните сблъсъци с "Ботев" Пловдив, а сега бе в групата и за дербито срещу "Левски" на Националния стадион, завършило 3:3.

Християн Петров е роден на 24.06.2002г. в Пловдив. Играе като централен защитник и също е шампион с U19. Пристига в отбора преди три години. Титуляр е в националния отбор на България с всички възрастови групи при юношите. Класира се за елитен кръг на европейско първенство при 19-годишните, като отбелязва  5 гола. Има записани два официални мача във Втора лига през тази година с отбора на "Литекс".

Марк-Емилио Папазов е едва на 16 години. Роден е на 08.10.2003 година. Играе еднакво добре с двата крака и с бързината си е полезен по двата фланга на атаката, както и зад нападателя. Умее да играе и на върха на атаката. Също шампион с 19 годишните тази година, въпреки че е с три години по-малък. В Академията е от две години, като преди това е тренирал в италианския "Пескара".

Даниел Иванов е на 18 години, роден е на 22.02 2002 г. във Враца. Играе на всички позиции в атака но се чувства най-добре зад гърба на нападателя или като дясно крило. Присъединява се към Академия ЦСКА през юли 2018. През този сезон с отбора до 19 години печели елитната юношеска група и очаква в началото на юли полуфиналите от турнира за купата на БФС с отбора до 18 години. Част е от отбора на България до 17 години и се надява да попадна в плановете на селекционера за предстоящите квалификации за европейско първенство в отбора до 19 години. Има неофициален дебют за първия отбор на ЦСКА, а сега тренира предимно с мъжкия отбор. Тази година спечели наградата за най-добър млад футболист на ЦСКА за 2019-а година. 

Мартин Смоленски е 17-годишен. Роден  е в София на 08.03.2003 г. В школата на ЦСКА е от септември  2010 година и вече повече от 10 години носи червената фланелка. Минал е през абсолютно всички гарнитури на отбора и е неизменен лидер и голмайстор на тима. В националния отбор до 17 години е твърд титуляр със 7 гола от 9 мача, като записва  и 2 мача за националния отбор до 19 години. Спечелил е 12 индивидуални награди за голмайстор и най-полезен играч, както и над 20 медала от различни турнири. Отличен с награда за най-перспективен млад играч за 2018г. Шампион с U19 тази година, като става и голмайстор на отбора, въпреки, че играе с 2 години по-големи от него и през втория полусезон няма нито един мач за отбора, защото бе преотстъпен в "Литекс". Неофициалният му дебют е срещу "Шанхай" Шенуа в контролен мач в Марбея през 2018 година, докато все още е на 15- годишна възраст. Седмица след това прави и дебют, като титуляр срещу "Динамо" Киев отново в контрола. Официалният му дебют е на 16 години и 1 ден срещу "Етър" Велико Търново на стадион "Ивайло". До момента има 3 професионални мача за ЦСКА и един за "Литекс". Потомствен армеец е. Дядо му е заслужил майстор на спорта и дълги години се състезава, а след това е и треньор в ЦСКА по лека атлетика. По време на една тренировка му поставя пъпчето под чимовете на тревата в близост до вратата откъм сектор "Г" на стадион "Българска армия". Мартин знае какво значи буквално "да ти е хвърлен пъпът на Армията" и затова няма търпение да докаже своя талант и в мъжкия футбол."