на живо

Шифрин спечели безпрецедентен четвърти глобус

Американката бе над всички и в гигантския слалом в Солдеу

Getty Images

Олимпийската шампионка Микаела Шифрин спечели гигантския слалом в Солдеу (Андора), с който бе сложен край на сезона за Световната купа по ски алпийски дисциплини. Американката финишира за 2:23.17 минути, с което постигна 60-а победа в кариерата си.

С успеха днес Шифрин си гарантира малката световна купа в дисциплината с 615 точки, пред Влъхова с 478 и Уорли с 460. Така американката взе безпрецедентен четвърти кристален глобус в рамките на сезона, след като си осигури крайната победа за Световната купа за трети пореден сезон, както и титлите в слалома и супергигантския слалом.

Тя беше най-бърза след първия манш с 1:09.74 минута, а във втория допусна малка грешка в долната част на трасето, но това не се оказа фатално и тя изпревари с 30 стотни от секундата сензацията на състезанието Алис Робинсън от Нова Зеландия. 17-годишната Робинсън, която е световна шампионка за девойки, заслужи място на подиума за първи път в десетия си старт за Световната купа при жените.

Световната шампионка Петра Влъхова (Словакия) остана трета на 41 стотни, след като даде най-добро време във втория манш, но не успя да навакса изоставането си от първия.