на живо

Шоколадчета и изненадващи срещи - малките жестове на Оле Гунар Солскяер

Сър Алекс не съветва норвежеца, твърдят в "Манчестър Юнайтед"

Reuters

От временен вариант до първи избор! Пътят на Оле Гунар Солскяер като мениджър на "Манчестър Юнайтед" е една сбъдната мечта. 

Норвежецът пое "червените дяволи", за да оправя това, което му остави Жозе Моуриньо - незавидното шесто място в класирането, сърдити футболисти, обиден щаб и несигурност у феновете.

Снимка: Reuters

И той работи усърдно за това да покаже, че зад буреносните облаци над "Олд Трафорд" има слънце. Но как Оле успя да промени нещата?

При наличието на едни от най-добрите футболисти в света, едва ли само тактиката на терена е била проблем при Специалния. За това Солскяер започна с малките промени, като отношението към служителите.

А те лесно се подадоха на чара и на... шоколада. В 14-годишния период на норвежеца първоначално като футболист, а след това и като част от щаба на "Юнайтед", той следва стриктно своята традиция. Щом се завърне в Англия от родината си, Солскяер подарява на всеки един служител шоколадче. 

Снимка: Reuters

Ден след назначението му за наследник на Моу, първата, която получи сладко десертче от новия треньор, бе Кат Фипс - рецепционистката, която работи за "червените дяволи" от 1968 година.

Но Солскяер печели любовта на привържениците и щаба и с доста различното отношение. Моуриньо бе една енигматична фигура, доста дистанцирана от останалите служители в клуба. В деня, в който норвежецът подписа своя договор, се състоя новогодишното парти на "Юнайтед". Солскяер получи покана, но никой не се надяваше новият мениджър да се появи. Въпреки това той отиде, качи се на сцената заедно с вицепрезидента Ед Уудуърд и 15 минути отговаря на въпросите на служителите.

Снимка: Reuters

За разлика от пресконференциите на Моуриньо, които бяха истинско шоу и предизвикателство за медиите, Солскяер е стриктен - 8:30 ч. в петък той говори преди журналисти. 

След пристигането си норвежецът проведе разговори с всички служители в клуба. Той се появи и на благотворителната вечеря, която набираше средства за УНИЦЕФ. На нея Солскяер предостави за продажба скъп часовник. 

Снимка: Reuters

След това той бе специален гост на вечерята на женския тим на "Манчестър Юнайтед". 

Солскяер може често да бъде засечен на тренировъчните игрища на юношеските отбори. 

"Това е най-милият човек във футбола", казва пред Би Би Си един от родителите. 

Част от феновете обаче съзират в неговите действия съветите на легендарния мениджър Алекс Фъргюсън. Всички в клуба категорично отричат подобна намеса! Да, Солскяер винаги е бил сред любимците на сър Алекс, но дума не може да става за пряка намеса във футболните решения! Откакто норвежецът пое тима, Фъргюсън е посещавал базата на "червените дяволи" само 2 пъти.

Снимка: Reuters

Затоплянето на отношенията между Солскяер и футболистите също е видимо. Жозе Моуриньо напусна "Олд Трафорд" в разгара на скандал със звездата си Пол Погба. Двамата често използваха медийните си изяви, за да изразяват недоволство от действията и бездействията на другия. При Солскяер такъв развой изглежда немислим. Просто той има правило никога да не критикува играчите публично и да не споделя проблемите от съблекалнята.

И докато Специалния живееше в хотел, винаги готов да си събере багажа и да си тръгне, Солскяер има собствен дом.

Може би тази стабилност е сред причините от "Юнайтед" да му предложат да води тима за постоянно. А добрата атмосфера в тима се отразява и на статистиката - 10 победи и 1 равенство в 11 мача. Не звучи зле, нали?

Дали Оле ще продължи в този дух, след като е сигурен за поста си? Предстои да разберем, при това в може би най-важния мач за сезона - осминафинала от Шампионската лига срещу "Пари Сен Жермен". Първият мач е на 12 февруари.