на живо

Шотландия забранява играта с глава при децата

Очаква се новото правило да влезе в сила до месец

Getty Images

Футболната асоциация на Шотландия смята да забрани играта с глава в детския футбол заради опасността от деменция. Идеята е по време на тренировки играчите до 12 години да нямат право да удрят топката с глава.

Според "Би Би Си" забраната ще влезе в сила до един месец.

Темата за връзката между футбола и деменцията се повдига все по-често. В САЩ от 2015 г. съществуват ограничения, а Шотландия може да стане първата страна в Европа, предприела превантивни мерки.

Решението идва след доклад на Университета в Глазгоу, който установява, че бивши професионални футболисти са три и половина пъти по-предразположени към развиване на деменция.

В основата на кампанията в Шотландия е Доун Асъл - дъщеря на бившия футболист на "Уест Бромич" Джеф Асъл, който почина през 2002 г. от заболяване, за което се смята, че е повлияно и от ударите с глава по топката.

Тя приветства действията на футболната федерация с думите "позитивна стъпка" и се надява и други организации също да погледнат по-сериозно на проблема и да вземат мерки.

В края на 2016 г. Асоциацията на професионалните футболисти в Англия поиска да бъде въведена забрана за игра с глава на децата до десет години, позовавайки се на проучване на Университета в Стърлинг, според което играта с глава може да предизвика проблеми с паметта в следващите 24 часа.

Тогава бе проведен и експеримент - група футболисти направили по 20 отигравания с глава на топка, изстреляна от машина за симулации на ъглови удари. Резултатите от изследването показали, че ефективността на паметта на въпросните играчи е спаднала с между 41% и 67%.