на живо

Щастливата британска вечер! Феновете се завърнаха по стадионите!

"Отново сме тук!", радват се привържениците

Reuters

Футболните фенове във Великобритания дочакаха деня, в който отново могат да гледат любимците си на живо! След като правителството в страната предприе крачки за смекчаване на противоепидемичните мерки, привържениците получиха разрешение да присъстват на трибуните по време на спортни събития.

Снимка: Reuters

Очаквано всичко това се случва при спазване на определени ограничения. Максималният брой на феновете, които могат да гледат футболен мач на живо е 4000 (и 2000 на закрито). Всички те трябва да носят предпазни маски, да се дезинфекцират, когато влизат на стадиона, както и да им бъде измерена температурата, да не пипат топката, дори тя да бъде пратена в трибуните, и да се сдържат да не искат автографи или снимки със своите любимци. 

Снимка: Reuters

Първите, които спазиха всички тези препоръки и успяха да аплодират на живо своите любимци са феновете на "Чарлтън", "Кеймбридж", "Лунът", "Шросбъри Таун", "Уикъмб" и "Карлайл Юнайтед".

Тимовете, които се подвизават извън Висшата лига (от второто до четвъртото ниво на английския футбол), имаха възможност да посрещнат привърженици още на 2 декември.

Снимка: Reuters

За запалянковците денят беше специален, тъй като те стъпиха на стадионите за първи път от 15 март 2020 г., когато беше наложена тежката мярка за забрана за посещения на мачове.

Феновете на "Лутън", който победи "Норич" с 3:1 в Чемпиъншип (второто ниво на британския футбол), дори издигнаха плакат с красноречивия надпис "Отново сме тук!".

Снимка: Reuters

Броят на феновете по трибуните на стадионите зависи от степента на заразяване в съответния град. Много малка част от отборите попадат в така наречената Зона 1, в която са разрешени до 4000 привърженици, които спазват социална дистанция. В Зона 2, в която попада и Лондон, е разрешено срещите да се наблюдават на живо от максимум 2000 фенове. Голяма част от страната е в Зона 3, където все още не е позволено присъствието на фенове по стадионите.

От елитните тимове "Арсенал" първи ще се възползва от по-леките ограничения. "Артилеристите" приемат "Рапид" Виена в мач от Лига Европа още тази вечер (3 декември), като 2000 човека ще могат да гледат на живо срещата в Лондон.

Снимка: Reuters

Що се касае до Висшата лига, "Уест Хем" ще бъде първият тим, който ще зарадва феновете си. "Чуковете" са домакини на "Манчестър Юнайтед" в събота (5 декември). На трибуните ще могат да присъстват до 2000 привърженици.

Правителството предоставя възможност на клубовете сами да избират дали да се възползват от разхлабените мерки. Част от отборите все още не са решили дали да допуснат ограничен брой фенове по трибуните, тъй като това би завишило разходите им. В "Евертън" пък държат феновете да показват отрицателен тест за коронавирус, направен до 36 часа преди да влязат на стадиона. 

Снимка: Reuters