на живо

Ще издържи ли на напрежението президентът на Реал (Мадрид)?

Признат от много, харесван от малко, Флорентино Перес кара третия си мандат като президент на "Кралския клуб"

Getty Images

В началото на март феновете на Реал (Мадрид) опънаха на трибуните на стадион "Сантиаго Бернабеу" красноречив плакат, изразяващ мнението им. Той гласеше: „Послушай стадиона, подай оставката си, Флорентино”.

Снимка: Getty Images

Малко преди това 69-годишният президент с опитен ход изненада всички с назначението на любимецa на запалянковците Зинедин Зидан като старши треньор след уволнението на Рафа Бенитес. Достатъчно мъдро ли ще се окаже това решение?
Снимка: Getty Images

Флорентино Перес кара трети мандат като президент на Реал. За първи път се кандидатира през 1994 година, но тогава за поста е избран Лоренцо Санс. На 16 юни 2000 г. печели изборите за президент на клуба, а през 2004 г. е преизбран, но подава оставка две години по-късно.

В първия си мандат Перес превръща Реал в „Ел Галактикос”. Строителният магнат всяко лято купува по една световна звезда – последователно Луиш Фиго (2000 г.), Зинедин Зидан (2001 г.), Роналдо (2002 г.), Дейвид Бекъм (2003 г.), Майкъл Оуен (2004 г.), Робиньо (2005 г.).
Представянето на Зидан като футболист на Реал (Мадрид)
Снимка: Getty Images

Дейвид Бекъм подписва договора си с "Белия балет"
Снимка: Getty Images

Представянето на Робиньо като ново попълнение
Снимка: Getty Images

Звездите печелят две титли на Испания (2001 и 2003 г.), Шампионска лига (2002 г.), Суперкупата на Европа (2002 г.) Междуконтинентална купа (2002 г.), два пъти Суперкупата на Испания (2001 и 2003 г.) и най-важното – обичта на феновете. В този период Реал нагледно илюстрира прозвището си „Кралския клуб”.

Вторият мандат на Перес започва типично в негов стил – с „гръм и трясък”.
Кака - една от мултимилионните покупки на Перес през втория му мандат
Снимка: Getty Images

Още през лятото на 2009 година Реал привлича Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема, Чаби Алонсо, Алваро Арбелоа. Имената на тези футболисти говорят сами за себе си, а сумата за трансферите им е 215 млн. евро. Кристиано Роналдо се превръща в най-скъпия трансфер в историята (около 94 млн. евро). За треньор е назначен Мануел Пелегрини, настоящ мениджър на Манчестър Сити, а за спортно-технически директор е избран Хорхе Валдано.
Пелегрини и Перес. Двамата са противници в тазгодишния 1/2-финал на Шампионска лига.
Снимка: Getty Images

През 2013 г. Перес печели отново президентските избори и започва третия си мандат като президент на Реал (Мадрид).

Фенската подкрепа обаче постепенно явно избледнява.

От 2009 г. насам за седем години Реал е спечелил Примера дивисион само веднъж (2009 г.), Шампионска лига веднъж (2014 г.), Суперкупата на Испания веднъж (2012 г.) и Купата на краля (2011 и 2014 г.). Тези титли не изглеждат достатъчни за отбор, оценен на 3.26 млрд. долара и най-скъп в света, според последната класация на „Форбс”. Още повече като база за сравнение е машината за титли в последното десетилетие и кръвен враг – Барселона.
Перес и Икер Касияс
Снимка: Getty Images

Раздялата с местните легенди Раул и Икер Касияс също предизвика сериозно недоволство у феновете. Раул е едноличен рекордьор по изиграни мачове за отбора – 741 и по отбелязани голове – 323, но напуска Реал през 2010 г. на 33 години. Друг любимец на феновете, вратарят Икер Касияс, също беше продаден и не завърши кариерата си в „Кралския клуб”.

Това доведе и до постепенната липса на идентичност. В момента "Белия балет" до голяма степен разчита на голмайстора си Кристиано Роналдо, а единственият лидер, юноша на клуба, е Серхио Рамос.
Перес и Кристиано Роналдо
Снимка: Getty Images

Така в крайна сметка, Флорентино Перес прибегна до назначаването на Зинедин Зидан за старши треньор на клуба. Емблема, която може да донесе шампионския дух в отбора и да успокои феновете. Решението обаче може да има и ефекта на бумеранг за президента.

При евентуален провал и липса на титла от Примера или от Шампионска лига през този сезон Флорентино Перес ще е едноличен виновник. Името на Зинедин Зидан много трудно може да се опетни и запалянковците да се обърнат срещу него.
Перес и Зидан
Снимка: Getty Images

Реал веднъж вече се спаси в Шампионската лига с домакинската победа с 3-0 на "Сантиаго Бернабеу" в четвъртфинала срещу Волфсбург, след загуба в първия мач. Тази вечер тима излиза в полуфинал срещу борещия се със зъби и нокти за голямата слава Манчестър Сити и мачът изглежда от огромно значение, особено за Флорентино Перес. Испанецът вече е абдикирал веднъж през 2006 година, а скоро е възможно да станем свидетели на сходен сценарий.

Полуфиналният двубой Манчестър Сити - Реал (Мадрид) можете да наблюдавате тази вечер по bTV Action с начален час 21:00.