на живо

Ще успее ли "Реал" да наруши традициите? (ВИДЕО)

На всеки седем години италиански отбор триумфира в Шампионската лига

Ще успее ли "Реал" да наруши традициите? (ВИДЕО)

"Реал" Мадрид ще трябва да наруши не една, а няколко традиции в Шампионската лига, за да триумфира в Кардиф.

Начало на най-странната от тях поставя "Милан" през 1989 г. Тимът на Ариго Саки разгромява "Стяуа" с 4:0 във финала в турнира за КЕШ (предшественика на Шампионската лига). Оттогава неизменно на всеки седем години в най-престижната клубна надпревара триумфира тим от Италия.

През 1996 г. "Ювентус" на Марчело Липи побеждава "Аякс" с дузпи на "Олимпико". След още седем години изцяло италиански финал предвещава, че купата отново ще е на Апенините. "Милан" - "Ювентус" не успяват да си отбележат гол в редовното време и продълженията, а при дузпите по-хладнокръвни са "росонерите" на Карло Анчелоти. 

През 2010 г. на върха в европейския клубен футбол стъпва "Интер" на Жозе Моуриньо, като във финала побеждава "Байерн" Мюнхен с 2:0.

Ако се спазва традицията от последните три десетилетия, то отново е ред на италианския отбор да триумфира в Шампионската лига.

В лагера на "Ювентус" имат още един повод за оптимизъм - досега нито един отбор не е печелил турнира в две последователни издания, откакто той става заместник на КЕШ през 1992 г.

"Реал" Мадрид е петият отбор, който стига до финал само година след триумфа. Предишните четири - "Милан", "Аякс", "Ювентус" и "Манчестър Юнайтед" се провалиха.

"Кралете" са безпогрешни във всичките пет финала до момента, но никога не са печелили трофея в нечетна година - още един факт, който тревожи привържениците на мадридския гранд.