на живо

Ще възтържествува ли моралът в битката за топ 6?

Мачовете от 22-я кръг на българската „А” група ще решат не само крайното класиране за редовния сезон, а и далеч по-интересното разпределение на тимовете в двете шестици на плейофната фаза.

Най-завързана за момента е ситуацията около Левски. В момента „сините” заемат седмото място с 31 точки, изоставайки на две зад Ботев Пловдив. Тимът на Стойчо Стоев приема Марек в събота, като се предполага, че победата е повече от задължителна.

Но съдбата на Левски остава извън техен контрол, защото вечният съперник ЦСКА гостува на „канарчетата” в Пловдив. Отборът на Стойчо Младенов е на второ място, с равен брой точки с Лудогорец - 44. Големият въпрос, който се задава в така стеклите се обстоятелства, е дали „армейците” ще играят на пълни обороти или ще „легнат” на Ботев, само и само да направят „мръсно” на Левски, оставяйки го извън топ 6.

Всяко развитие на срещата между „червените” и Ботев, освен загуба на ЦСКА, ще бъде в полза на Левски и ще ги остави в горната част на таблицата.

На пръв поглед изглежда, че съществува възможност ЦСКА да допусне загуба, но чисто статистически в това няма никаква логика.

При евентуална загуба в неделя и победа на Лудогорец над Славия в събота, „армейците” ще изостанат с три точки от разградчани в борбата за титлата – разлика, която ще бъде трудна за наваксване в плейофите.

Друг аргумент е фактът, че ЦСКА има шест поредни победи над вечния враг. Защо да не се опитат да ги увеличат на осем още през това първенство?

От друга страна присъствието на Левски в първата шестица ще бъде плюс за „червените” от гледна точка борба за титлата.  Отборът на Стойчо Стоев винаги е бил неудобен съперник за Лудогорец и нерядко успява да вземе точки от разградчани, дори и като гост.

Не на заден план остават и финансите. С Левски в горната част на таблицата, ЦСКА си гарантира значително по-голeми приходи не само от телевизионни права, а и от продадени билети за мачовете.

При тези факти загуба на „армейците” в Пловдив изглежда нелогична, но както знаем нищо в българския клубен футбол не е сигурно.