на живо

България препарира Исландия след драма в Ботевград

Възпитаниците на Любомир Минчев спечелиха с 88:86

Българският национален отбор по баскетбол записа втората си победа в последното домакинство от първата фаза на световните квалификации в зона "Европа". "Лъвовете" се наложиха над Исландия с 88:86.

В "Арена Ботевград" Любомир Минчев не можеше да разчита на един от капитаните си - Павел Маринов, който страдаше от контузия. Това обаче не попречи на отбора да вземе своето на родна земя.

Срещата започна перфектно за българите, които бързо натрупаха аванс от 6:0. Тройка на Александър Везенков и кош и фаул на Златин Георгиев дадоха предимството на "трикольорите". Исландия отговори със силна игра в подкошието, с което успя да вземе крехък аванс - 12:11. Равностойната игра продължи, като нито един от двата отбора не успя да вземе предимство, с което частта завърши при 22:21 за България.

Втората четвърт стартира по-силно за гостите, които успяха да поведат в резултата четири минути преди края на полувремето. Силна серия на българския отбор обърна развоя на събитията, като възпитаниците на Любомир Минчев спечелиха с 43:37. Исландците изиграха тактически по-добре последните секунди, с което на почивката останаха с изоставане от едва две точки - 45:43.

В третата част Александър Везенков и компания влязоха много силно, повеждайки с 50:43. Бившият играч на "Барселона" увеличи преднината на българите със зрелищна тройка, но "викингите" отвърнаха с умопомрачителна серия от 15 безответни точки и поведоха с 55:60. Напрежението в играта на "лъвовете" се увеличи, а Божидар Аврамов извърши неспортсменски фаул. Предимството на гостите се увеличи на 8 точки за 58:66. Последователни тройки на "грешника" Божидар Аврамов и Христо Захариев върнаха в играта възпитаниците на Любомир Минчев, които скъсиха изоставането си на 65:68.

В заключителната част силната стрелба за трите точки донесе победата на българите с 88:86.

Най-резултатен за България беше Александър Везенков, който реализира 19 точки. По този начин тимът ни записа втора победа отново срещу Исландия, като в миналия случай "лъвовете" удариха в Рейкявик "викингите" със 77:74.

Последната среща от първата фаза на "лъвовете" е на 2 юли, когато в Пардубице "лъвовете" гостуват на Чехия.