на живо

Силвио Берлускони продава 80% от Милан

Китайски милионер е бъдещият собственик на „росонерите”

Getty Images

Краят на 30-годишната ера „Берлускони” е факт. Според „Ла Република”  президентът на Милан продава италианския гранд на Робин Ли. 47-годишният милионер е собственик и създател на „Байду” (китайският „Гугъл”) и е четвъртият най-богат мъж в Китай.

Снимка: Getty Images

Италианският магнат Силвио Берлускони е казал заветното „да” на предложението на Ли, който в съдружие с китайската фирма за недвижими имоти „Евъргранде” взима 80% от контролния пакет за собственост на клуба, оценяван на стойност 750 милиона евро.

От тях 240 милиона евро ще отидат за покриване на задълженията на миланския гранд.

През първите три години, след продажбата, Берлускони ще остане почетен президент на Милан. В договора за продажба има клауза за евентуално откупуване на тима обратно, ако части от контракта не бъдат изпълнени от китайските милионери. След края на периода ще бъдат откупени и останалите 20% от новите мажоритарни собственици.  

Очаква се сделката да бъде официално обявена през следващата седмица.

Снимка: Getty Images

За 30 години начело на Милан, Силвио Берлускони успя да изведе „червено-черните” до 28 трофея - пет в Шампионска лига, осем в италианското първенство, шест суперкупи на Италия, пет суперкупи на Европа, две междуконтинентални купи, една от световното клубно първенство и една Купа на Италия.