на живо

"Сините" твърдо зад Сираков (ВИДЕО)

Широка подкрепа за легендата на "Левски"

Широка подкрепа към Наско Сираков след изразената от него готовност да вземе акциите на "Левски". Вчера в предаването "120 минути" по bTV легендата обяви, че иска да получи мажоритарния дял в клуба. Днес твърдо зад Сираков застана баскетболният треньор Константин Папазов, който допреди седмица беше убеден, че ще получи акциите от Васил Божков и съдружника му Георги Попов.

"Повече за акции аз няма да говоря, защото се изчерпах. Смятам, че нито за момент не се срамувам, нито за момент не съжалявам и не се чувствам употребен. Тук му е мястото на г-н Сираков. За съжаление, 12 години се страхувах от него, сега няма нищо по-нормално да му е тук мястото. Може би в тези 12 години, ако г-н Сираков беше тук, нямаше да стигнем дотук.", каза Папазов.

"Сега смятам, че единственото правилно нещо, което може да се случи, е да надделее разумът в една такава огромна армия от силно обичащи хора, каквито са феновете на "Левски". Те не заслужават по никакъв начин да бъдат употребени в личната битка на г-н Божков за неговата правда"

Папазов е съгласен със Сираков, че клубът не трябва да иска кредит от държавата за погасяване на дълговете, но смята, че има друг вариант да се помогне на "сините".

"Ние не можем да си позволим да построим стадиона. Стадионът навремето е построен с лишения и с много хора, които са обичали "Левски". Да - на чужда земя, но е построен с много любов! Времената се промениха и сега държавата може в това да ни помогне. Както построи на всичките, да построи и на нас стадиона", заяви Тити.

След среща със Сираков, и от Тръст "Синя България" са обнадеждени от готовността му да бъде мажоритарен акционер.

"Оттук нататък трябва да вървим в посока, в която клубът да харчи толкова, колкото изкарва. Да не разчита на един-единствен приток на финанси и да реализира потенциала, който има.", заяви пред bTV Даниел Стрезов - председател на Тръста.

Националният клуб на привържениците на "Левски" (НКП) също подкрепя Сираков, но под условие "синята" легенда да бъде "гарант за разбиване на модела на бащицата".

Друго голямо име от близкото минало на столичния клуб - Емил Велев, също сподели в интервю пред bTV, че смята Сираков за най-удачния вариант.

"Трябваше много по-рано Сираков да поиска акциите, за да не се стигне до тази ситуация, която е в момента. В годините е придобил много опит и той знае точно какво се прави, дори и в такива моменти. Може би нашата реакция е позакъсняла, защото се нагледахме в годините на всякакви безумни управления на клуба", коментира Велев.

Кризата във футболен клуб "Левски" продължава да бъде основна спортна тема. 86,6% от акциите на "сините" в момента се намират на стадион "Георги Аспарухов", а собственикът им е неясен. Те бяха джиросани на Бойко Борисов от притежателя им в последната година - Георги Попов, който е приближен до бизнесмена Васил Божков. Премиерът отказа да ги приеме.

И Божков, и Попов са в Дубай, след като им бяха повдигнати обвинения от българската прокуратура.

Финансовата криза в "Левски" настъпи след промените в Закона за хазарта през януари. Те засегнаха основния спонсор на клуба - компания за лотарийни игри, собственост на Божков. Оттогава "сините" се издържат от дарения и продажба на билети, абонаментни карти и артикули.

В тази ситуация, чрез отворено писмо в медиите, феновете на "Левски" поискаха съдействие от Бойко Борисов за отмяна на запорите върху сметките, по които Божков спонсорира клуба. Ако това е невъзможно, те поискаха безлихвен кредит за "Левски". От своя страна Борисов заяви, че държавата би помогнала финансово на "сините", но само при смяна на собствеността. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че на този етап подобна възможност не съществува.

В петък (15 май), с писмо до Божков и Попов, редица легендарни футболисти на "Левски" - в това число Наско Сираков и бившият президент на Българския футболен съюз (БФС) - Борислав Михайлов, поискаха да придобият ценните книжа.

Вчера, в предаването "Тази неделя" по bTV, изявеният юрист Огнян Герджиков заяви, че мажоритарният пакет акции на "Левски" продължава да бъде собственост на Георги Попов, тъй като джиросването на името на премиера не е направено по установения ред. Малко по-късно в "120 минути" гостува Наско Сираков, който потвърди желанието си да получи акциите на "сините".

Тагове: