на живо

Сираков: Ако няма развитие по ТВ правата, няма да допуснем камери на стадиона

"Ако телевизионните права са наши, ще постигнем по-добри резултати", заяви мажоритарният собственик на "Левски"

БГНЕС

Притежателят на 51% от акциите на футболния "Левски" Наско Сираков заплаши, че от клуба могат да не допуснат камерите на телевизията, която излъчва мачовете, на своя стадион, ако през следващата седмица не се преразгледат условията на договора за телевизионните права на Първа лига.

Преди дни от Българския футболен съюз съобщиха, че удължават отношенията си с компанията, която и до сега излъчваше срещите, до края на сезон 2025/2026.

"Ако през предстоящата седмица няма сериозни разговори на тази тема, категорично заявявам, че другата седмица камери на "Нова телевизия" няма да бъдат допуснати на стадион "Георги Аспарухов". Готови сме да понесем всички последствия от едно такова действие! Не заплашваме абсолютно никой, но просто се вижда, че няма чуваемост, няма никакво разбиране. А сядайки на една маса и казвайки всяка една от страните своите претенции и условия, винаги може да се стигне до разбиране", заяви Сираков в предаването "Код спорт".

Снимка: Lap.bg

При подобна стъпка "Левски" може да запише служебна загуба, както и да бъде глобен с 15 000 лв.

"Имах индикации какво ще се случи преди три дни, а именно едно абсолютно задкулисно решение за подписване на договора, който заробва не само "Левски", но и всички клубове. Всички клубове трябва да взимат доста повече пари от телевизионните права. Приказките за Сърбия и Хърватия са за наивници, нека да гледаме Румъния или Турция, които са около нас", заяви още Сираков.

Той е категоричен, че, ако клубът сам договаря излъчването на телевизионни мачове, приходите ще са повече. 

"В световен мащаб около 50% от бюджета на един клуб се попълва от телевизионните права, а на "Левски" в момента е два. Ако телевизионните права са наши, ние ще постигнем в пъти по-добри резултати", заяви Сираков.

В момента "сините" са в тежка финансова криза. След като бяха приети промените в Закона за хазарта, които засегнаха основния спонсор на "Левски" - фирма за лотарийни игри, собственост на бизнесмена, получил няколко обвинения от българската прокуратура Васил Божков, на стадион "Георги Аспарухов" се издържат предимно с дарения и продажба на абонаментни карти и билети. "Сините" продължават да трупат дългове, като Сираков обяви на първата си пресконференция като мажоритарен собственик, че сумата е близо 24 млн. лева.

Снимка: Lap.bg

Недоволни от договора за телевизионните права са и от ЦСКА.

"Не да водим войни и битки, а да седнем на една маса с телевизията, със собственика на телевизията, с члена на Изпълкома, със собственика на фирмата, която държи правата, със собственика на футболния клуб, той е един и същи човек и да ги обсъдим тези неща. Винаги в един такъв разговор могат да се намерят и решения, и положителни неща, които удовлетворят тези, които са най-ощетени. Това безспорно са "Левски" и ЦСКА, но има и други клубове", заяви Сираков.

Той е категоричен, че клубът ще търси държавна помощ за модернизирането на стадион "Георги Аспарухов".

"В интерес на истината не бих се разсърдил на нито един човек, че не иска да си докара децата на мач на "Георги Аспарухов", при положение, че ни изглежда така стадионът. Мисля, че има абсолютно разбиране в лицето на премиера, който наистина помага на много клубове, както и на пловдивските отбори. Надявам се в много кратки срокове, дали сме всички документи, разглеждат се, да имаме положително решение. И основното да свършим, за да може Стоичков да спре да говори за козирката!", каза Сираков.

Снимка: Lap.bg

Новият мажоритарен собственик уточни, че Георги Тодоров не е временен треньор на "сините" и ще остане и през следващия сезон, въпреки че самият специалист заяви, че предпочита отношенията му с тима да не продължават.

Тодоров зае мястото на резервната скамейка на "Левски" след Петър Хубчев.

"На този етап Гошо си върши перфектно нещата. Той ще започне и следващият сезон. Разбирам чувствата, огорчението и в Петьо, и в Жоро Донков. Но моето положение, в което съм сега, ми налага да взимам и крайни решения. Не че са ми приятни, но това е в името на "Левски". Който е обиден – обиден. Аз също мога да бъда обиден и съм обиден за някои неща, но нито ги споделям, нито коментирам", заяви Сираков.