на живо

Сираков: "Левски" трябва да премине през Голгота. Няма да е трудно да излезем от кризата

"Не очаквам да ни бият с лекота във всеки мач", заяви мажоритарният собственик на "сините"

БГНЕС

Мажоритарният собственик на футболния "Левски" Наско Сираков е оптимист, че отборът ще преодолее финансовата криза и до 2023 г. ще може да си стъпи на краката. 

Пред сайта Levski365.com голмайстор номер 1 в историята на "сините" разкри, че ще разчита на феновете, които от началото на годината, след приетите промени в Закона за хазарта, издържат тима с дарения и закупуване на билети и абонаментни карти.

"Колкото и амбициозно да звучи, тази задача е през 2023 година "Левски" да бъде без дългове. Или, нека да са останали някакви дългове, но да бъдат пренебрежимо малки и да не застрашават клуба. Като, разбира се, във всеки един сезон ние да вдигаме нивото и класата на отбора. Безспорно е, че "Левски" ще трябва да премине през своята Голгота. Разбира се, колкото по-кратък е този процес и колкото по-безболезнено премине, толкова по-добре е за всички, които обичат този клуб. За себе си мечтая през септември, или най-късно през октомври да сме стъпили на някаква по-здрава основа", заяви Сираков и добави:

Снимка: Lap.bg

"За "Левски" не е трудно да излезе от която и да е кризисна ситуация. Казвам го сериозно. И причината е огромната фенска маса и енергия, която клубът генерира. Големият проблем е, че имаше и има все още едно ужасяващо обезверяване в привържениците. Определено публиката се е отдръпнала от отбора и това е голям проблем. Ще дам един пример. В един от сезоните с Мъри Стоилов, ние изоставахме с 10 точки от ЦСКА на полусезона. И въпреки това на мачовете идваха много хора. На повечето имаше с лекота по 9-10 хиляди зрители. Сега нещата са по-различни. Зная, че отбор и публика са скачени съдове и реакцията на хората е нормална след толкова натрупани разочарования. Също така си давам сметка, че е ред на отбора да даде на хората игра в замяна на полученото доверие. Процесът обаче ще бъде труден, ще губим много мачове, ще има разочарования, но някак трябва да спрем този процес. Не може така да се смазва ентусиазмът на хората".

Първата стъпка от плана за оздравяване на клуба е намаляването на заплатите на футболистите. Преговорите вече са започнали.

"Броят на играчите, които се съгласят с новите условия, ще бъде от една страна тест каква работа сме свършили, но от друга страна ще бъде показателен и за морала в отбора. Ще покаже откъде можем да тръгнем. В момента ситуацията е, че или се съгласяваш с новите условия и оставаш да се борим заедно, или си стискаме ръцете. От 20 юли обаче Левски повече не може да си позволи и няма да харчи така, както се е правило в предишните години. Това е безспорното и непроменимо условие за работата в Левски. И който от футболисти го разбере и колкото по-бързо го разбере, толкова е по-добре и за него, и за отбора", заяви Сираков.

Снимка: Lap.bg

Той разкри и защо е избрал Георги Тодоров да застане начело на тима и през новия сезон.

"Тук не става въпрос само за финанси, за криза, за пожарна ситуация. С Георги Тодоров съм работил твърде дълго време и той ме познава много добре. Сегашният треньор знае моите изисквания към отбора, знае моите очаквания, също и как да ги предаде в съблекалнята. Няма друг човек в клуба, който да е повече наясно за това как аз си представям нещата от Тодоров. Това до прави абсолютно без алтернатива в сегашната ситуация. Как би могъл да се справи нов, да кажем и външен човек за клуба? Заради това смятам решението Тодоров да води отбора за ключово. Не са толкова много хората в живота, които подават ръка и стискат подадената им ръка без да говорят за условия. До момента изобщо не е ставало дума за заплатата на Георги Тодоров. Просто ми стисна ръката и се зае да свърши работата, която очаквам от него в труден момент".

Според Сираков тимът няма да се бори за оцеляване в Първа лига, а за победа във всяка среща.

"Не мисля, че ще сме по-лошо класирани от този сезон. Да, не смятам, че може да сме извън четворката. Имайки предвид ситуацията в този момент, когато завършваме четвърти и едно бъдещо подобно класиране, това лошо постижение ли ще е с оглед на обстоятелствата? В единия случай ще сме го направили с тройно по-малък бюджет, което би доказало, че "Левски" се е управлявал зле и безотговорно. Четвърти със златен дъжд и в четворката с далеч по-скромен бюджет. В крайна сметка аз съм научен на едно и то е, че в "Левски" се влиза във всеки мач и в сезона като цяло по един начин – с идеята да спечелиш мача и да станеш първи накрая. Това не го забравям и няма как да го забравя, въпреки ситуацията"

Наско Сираков получи мажоритарния пакет акции от приближения до Васил Божков Георги Попов. Бизнесменът, който има няколко обвинения от българската прокуратура и в момента се намира в Дубай, организира анкета в социалните мрежи, след като министър-председателят Бойко Борисов отказа да получи ценните книжа.

Веднага, след като придоби 86,6% от собствеността на "Левски", Сираков прехвърли 35% на баскетболния треньор Константин Папазов.