на живо

Сирия постигна най-важната си победа на футболния терен (ВИДЕО)

Националният отбор на страната постигна успех на повече от 7 000 км от дома

Националният отбор по футбол на Сирия победи Узбекистан с 1:0 в драматична среща от квалификациите за световното първенство в Русия и така запази шансовете си за участие на форума. Успехът беше важен за отбора на разкъсваната от войни страна, тъй като беше постигнат на повече от 7 000 км от дома, въпреки че сирийците посрещаха своите противници. 

Постоянната заплаха заради военния конфликт на територията на страната принуди местната футболна федерация да премести домакинските мачове на тима в... Малайзия. Проблеми при организирането на срещите обаче не липсваха и там. Първоначално мачът срещу Узбекистан трябваше да се играе в Парои. 72 часа преди първия съдийски сигнал обаче срещата беше преместена 40 км на юг в Малака. 

Малка група от сирийски футболни привърженици все пак успяха да пристигнат в града, за да подкрепят любимците си, съобщава Би Би Си. Узбекистан също имаше агитка, а официално мача изгледаха 350 човека.

Сред тях беше и президентът на олимпийския комитет на Сирия - ген. Моуафак Джумаа. 

Голът реализира Омар Кхарбин от дузпа в 91-та минута, а победата беше втора за отбора в квалификациите. По този начин Сирия запази шанс за класиране в Русия и е на четвърто място в своята група.

След двубоя с Узбекистан треньорът Айман Хакеем заяви, че отборът посвещава победата на целия сирийски народ. Селекционерът не скри вълнението си от крайния резултат, като не успя да сдържи сълзите си на терена, след като наказателният удар, изпълнен в стил Паненка, влезе в мрежата на противниците.