на живо

Системата VAR влиза у нас от плейофите в Първа лига

Специалисти от Нидерландия ще обучават българските съдии

Lap.bg

Системата Видео асистент рефер (VAR) ще бъде въведена в родния футбол от плейофите през сезон 2020/2021 в Първа лига. Това решиха днес (17 септември) на своето заседание членовете на Изпълнителния комитет към Българския футболен съюз.

Първо стадионите на футболните тимове трябва да бъдат одобрени, а съдиите - обучени да работят със системата. Курсът трябва да започне през октомври и в него да бъдат включени 18 от българските рефери. За целта ще бъдат поканени специалисти от Нидерландия.

Снимка: Lap.bg

"Срокът е кратък, за да стане всичко. Предстои техническа инспекция на стадионите от страна на ФИФА и се надявам да имаме време за всичко. Ще бъдат поканени сериозни имена от Нидерландия, които ще помогнат това да стане по-бързо. Българите сме интелигентни и мисля, че ще стане бързо. От една година се говори на тази тема. Единствено стадионите трябва да отговарят на условията. Ще зависи от клубовете, но с общи усилия би трябвало да внедрим тази система", коментира вицепрезидентът на БФС Емил Костадинов.

3 са били офертите от фирми за въвеждане на VAR у нас, като от централата заявиха, че са избрали най-добрата. 

Снимка: Lap.bg

Пръв за навлизането на системата в родното първенство се обяви собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев през декември 2019 г.

До момента VAR беше използван в България само веднъж - в първата среща на "Лудогорец" и "Интер" от 1/16-финалите на Лига Европа, играна в Разград. 

Тагове:

VAR Първа лига