на живо

Скандал или политическа провокация: Не, феновете на "Звезда" не направиха украинско гробище

Футболното дерби в Сърбия не премина без скандал

166-ото футболно дерби на Сърбия между "Цървена звезда" и "Партизан" завърши с победа с 2:0 за "червено-белите", кратко сбиване между щабовете на полувремето, традиционните сблъсъци между фенове по улиците на Белград и... огромен скандал. Поне така изглеждаше в първите часове след мача. 

В социалните мрежи се появиха кадри от хореографията на "Звездашите" в началото на мача. Те бяха придружени от опасения, че феновете показват... украинско гробище. В чувствителната ситуация, това веднага се превърна в широко обсъждана тема. 

Истината е малко по-различна. Да, феновете на "Цървена звезда" наистина изобразиха в хореографията си гробище - с луна (жълта) и надгробни плочи (в синьо). Те обаче не са свързани с войната, а са част от известен сръбски филм - "Маратонците правят почетна обиколка" ("Maratonci trce pocasni krug"). 

Той излиза на екраните през 1982 г. и разказва за премеждията на шест поколения гробари през 30-те години на ХХ век. Не е случайно, че именно него използват "Звездашите". Все пак агитката на "Партизан" нарича себе си "гробари". 

Във въпросната сцена, изобразена в хореографията на домакините, наистина става дума за гробище. Гробарите виждат мъртвец, който казва "Добър вечер!", и се разбягват. Феновете дори вдигнаха траспарант с лика на въпросния герой, който предизвиква страх в гробарите. Той обаче липсва в кадрите, споделени от критиците, които призоваха за наказание от страна на Европейската футболна централа.

Сръбските медии веднага съзряха и политическа връзка в сигналите до УЕФА. Според тях всичко започва от бившата министърка на външните работи на Косово - държава, която и до днес в Сърбия не признават. Влора Читаку е една от първите, писали до УЕФА в социалните мрежи.