на живо

Скандал с уредени мачове разтърси тениса (ВИДЕО)

Пробвали да замесят и Джокович

Грандиозен скандал се задава в тениса, след като BBC разпространи новината, че водещи играчи, в това число и победители в турнирите от Големия шлем, са заподозрени в уреждане на мачове и всичко това е продължавало 10 години.

Данните на BBC са от разследване на Асоциацията на тенисистите-професионалисти (АТР). То е стартирало още през 2007-а година.

Разкрити са престъпни организации на територията на Русия и  Италия, които са спечелили стотици хиляди английски лири от залагания на мачове, за които се предполага, че са били договорени. Според информацията, три от тях са се провеждали през лятото в Лондон.

Така към 2008-а година са излезли на повърхността 28 имена на състезатели, които са били замесени в уреждането на мачове, но дейността им до момента не е била разгласена, нито пък допълнително разследвана или да се вземат някакви мерки.

От BBC допълват, че разполагат с имената на заподозрените, но те няма да бъдат разгласявани, тъй като вината им към момента не е доказана. През 2015-а година около 50 подозрителни мача от високите нива на тениса са били обект на сериозна финансова активност в букмейкърските сайтове и кантори.

В разгара на скандала световният номер 1 Новак Джокович излезе с признание, че в началото на кариерата е имал предложение да участва в подобна схема, като загуби умишлено мача си от първия кръг на турнира в Санкт Петербург преди няколко години. Предложена му е била сума от 200 000 долара.

„Не ме потърсиха директно, а чрез хора, които работеха с мен. Естествено, аз отказах на момента. Нищо не се получи. По това време за такива неща имаше доста слухове, около кортовете обикаляха едни съмнителни хора. Мисля, че АТР се справи с това. През последните 6-7 години не съм чул за опити за уреждане на мачове“, заяви Ноле и добави:

„Самият опит, че опитаха да ме замесят в такива схеми, много ме разстрои, тъй като не искам да ме свързват с подобни мръсотии. Някои хора може да нарекат това възможност, но за мен става дума за неспортменство. Това е спортно престъпление."