на живо

Скочиха на Новак Джокович след положителния тест на Григор за COVID-19

Вълна от възмущение заради провеждането на "Адриа Тур"

Adriatour

Вълна от възмущение заля социалните мрежи след новината, че Григор Димитров е дал положителна проба за COVID-19. В неделя вечер най-добрият ни тенисист сам обяви в "Инстаграм", че е заразен, а веднага след това бе отменен финалът в Задар от "Адриа Тур" - благотворителния турнир на Новак Джокович, в който Григор участва през последните два уикенда.

Димитров излезе на кортовете в Задар в събота следобед, а след това се отказа от последните си два мача в хърватския град. Пред телевизията, излъчваща турнира, той обяви, че е почувствал умора и затова се върнал в Монако.

Григор Димитров е първото голямо име в тениса с положителен тест за коронавирус до момента.

Потребителите в социалните мрежи скочиха на Джокович, тъй като от началото на надпреварата, която започна миналия уикенд в Белград, участващите елитни тенисисти, сред които и Димитров, се срещнаха с безброй много хора, раздаваха прегръдки и ръкостискания, снимаха се и играха с деца, празнуваха с фенове и си организираха шумни партита.

"Здравейте, всички – искам да известя феновете си, че дадох положителен тест за коронавирус в Монако. Искам да направя всичко, за да съм сигурен, че всеки, който е бил в контакт с мен през последните дни, ще бъде тестван и ще вземе необходимите мерки. Съжалявам за всяка вреда, която е възможно да съм причинил. Сега съм у дома и се възстановявам. Благодаря за подкрепата, моля ви, пазете се и бъдете здрави." написа Григор в "Инстаграм".

Мачовете в Белград и Задар бяха с много публика по трибуните, а тенис феновете упрекват световния номер 1 за показаната безотговорност и застрашаването на хиляди човешки животи. 

Организаторите на "Адриа Тур" призоваха всички, които са прекарали повече от 10 минути с българина, да потърсят здравните власти и да се изследват за коронавирус възможно най-скоро. Директорът на веригата Джордже Джокович е категоричен, че са били спазени всички противоепидемични мерки.

Снимка: Adriatour

"Проверяваме всички - състезатели, съдии, доброволци. Не може да рискуваме", заяви директорът на веригата Джордже Джокович.

"Научихме новината от мениджъра на Григор. Спазихме всички разпореждания на сръбските и хърватските власти. От наша страна направихме всичко", категоричен е Джордже.

"Не може да знаем къде се е заразил Григор. Пристигна в Задар от България, може да е там. Пожелаваме му бързо възстановяване", заяви шефът на турнира в Задар Горан Иванишевич.

Според хърватските медии на тест отиват и баскетболистите на КК "Задар", които играха срещу тенисистите, както и децата, които се срещнаха след това с играчите.

След завръщането си от САЩ Григор е бил само в Сърбия, Хърватия и България. 

Именно заради посещението на Димитров в Хасково миналия понеделник, където той се срещна с деца от местния тенис клуб и кмета, започва масово тестване в града.

Областният управител на Хасково призовава всички лица, които са били в контакт с Димитров по време на престоя му в града, да се подложат на доброволна карантина и да уведомят здравните власти.