на живо

Сладката свещена трева (ВИДЕО)

Неподражаемият почерк на Новак Джокович

Сладката свещена трева (ВИДЕО)

Велик тенис, сътворен от двама от най-великите спортисти на нашето време - Новак Джокович и Роджър Федерер. 4 часа и 55 минути. Официално това е най-дългият финал, игран някога в 142-годишната история на "Уимбълдън".

А Сърбина, отново беляза и.... буквално изяде тревата в Лондон.

Новак Джокович може и да не е любимецът на британската публика, но със сигурност е един от най-щурите шампиони на "Уимбълдън". При петия си триумф в "Ол Инглънд Клъб", сърбинът спази шантавата си традиция да яде от тревата на централния корт. Така, както го направи и през миналата година, а преди това, през 2015-та, 2014-та и през 2011-та, когато започна всичко. Сърбинът е измислил ритуала си още като дете, когато мечтае един ден той да бъде човекът, който кралското семейство аплодира на крака. Битката с неостаряващия Роджър Федерер бе просто шедьовър.

"Когато Роджър казва, че би искал да даде шанс на хората да вярват, че и на 37, те могат да са на върха, е, аз съм един от тези, които го гледат и наистина вярват.", каза Ноле след победата.

Федерер не можеше да повярва, че е изпуснал купата след два мачбола и чистосърдечно си призна: "Аз бих искал да забравя този мач. Иначе да, беше страхотен мач".

Джокович получи трофея от херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън - съпруга на принц Уилям, а след мача запозна родителите си с нея и с първородния син на британския престолонаследник принц Чарлз и покойната принцеса Даяна.

Паметна се оказа и друга среща в кулоарите - тази между легендата на женския тенис Мартина Навратилова и 5-годишния наследник на Джокович - Стефан.