на живо

"Славия" грабна купата, нов кошмар за "Левски"

Георги Петков пак се превърна в герой за "белите"

Напук на всички прогнози "Славия" грабна Купата на България. Пред близо 35 000 зрители на стадион "Васил Левски" "белите" спечелиха с 4:2 след изпълнение на дузпи, като редовното време завърши 0:0.

Над всички на терена бе 42-годишният вратар и капитан на победителите Георги Петков. Той сътвори чудеса от храброст в игровото време, а накрая отрази и две от дузпите на "сините".

Така "Левски" преживя поредния си кошмар през последните 9 години. През 2013 г. именно "Славия" спря 26-кратните шампиони по пътя към сигурна титла. Освен това "сините" губят трети пореден финал за купата след 2013 и 2015 г. Последният трофей на тима остава златото в първенството през 2009 г.

Най-старият столичен клуб пък отново печели втората по значимост надпревара в българския футбол след 1996 г. Във витрината на тима има вече 8 национални купи. 

"Левски" започна вихрено и незабавно обсади вратата на "Славия". В 10-ата минута "сините" получиха дузпа, след като топката се отклони в ръката на Владислав Узунов. Георги Петков обаче отрази удара на Жорди Гомес.

Символичните гости се хвърлиха още по-яростно напред, а опасностите се редяха една след друга. Паулиньо, Габриел Обертан и Кали Тиам обаче не успяха да поразят целта от идеални позиции. Едва в края на първото полувреме "белите" донякъде се ориентираха на терена, а стабилизирането на защитата им запази нулевото равенство до почивката. 

През втората част ситуацията на терена не се промени особено, а "белите" така и не стигнаха до удар във вратата. За сметка на това Петков блесна с две решителни спасявания. И в двата случая капитанът на "Славия" изби удари на Габриел Обертан, като веднъж му помогна и лявата греда.

Въпреки мощния натиск обаче "Левски" не стигна до попадение в редовното време, а финалът влезе в продължения. В допълнителните 30 минути резултатът остана 0:0 и така се стигна до дузпи.

Там в герой се превърна Георги Петков, който спаси изстрелите на Роман Прохазка и Кали Тиам. Юношата на "Левски" Георги Йомов и внук на "синята" легенда Тодор Барзов реализира решителната дузпа и белите триумфираха с 4:2.

Така "Левски" само за 120 минути тотално провали пореден сезон, въпреки че успя да отстрани ЦСКА в полуфиналите за купата. До края на шампионата отборът ще трябва да се бори за третото място, за да се добере до бараж за Лига Европа. 

Тагове:

левски славия