на живо

"Славия" Прага стъписа и "Барселона" на "Камп Ноу" (ВИДЕО)

Чешкият шампион измъкна точка при гостуването си на "блаугранас"

"Славия" Прага стъписа и "Барселона" на "Камп Ноу" (ВИДЕО)

След като изненада "Интер" на "Джузепе Меаца" в първия кръг от груповата фаза на Шампионска лига (1:1), "Славия" Прага шокира още един от големите европейски грандове. Чешкият шампион не допусна гол и спечели точка от 0:0 при гостуването на "Барселона" в среща от шеста група на турнира. Футболистите на чешкия клуб за пореден път играха смело, вдъхновено и тактически нестандартно, а в допълнение вратарят Ондржей Коларж бе брилянтен в изявите си.

"Барса" бе без контузения Луис Суарес, а в атака започнаха Лионел Меси, Антоан Гризман и Усман Дембеле, който бе титуляр едва за трети път през сезона. През първата част домакините се затрудняваха с високо поставената защитна линия на "Славия", която на моменти се състоеше от шестима. Каталунците я преодоляха само няколко пъти чрез пробиви на Нелсон Семедо, който пропусна първото чисто голово положение. Ударът му бе спасен от Коларж.

Снимка: Getty Images

До края на първото полувреме Меси си изработи добра позиция, но страхотният му удар от границата на наказателното поле завърши без успех, след като топката се отби от напречната греда. Аржентинският гений видя още един свой шут в 43-ата минута да бъде спасяван от Коларж, а при последвалия ъглов удар Жерар Пике засече центрирането, но отново стражът на "Славия" се справи на висота.

В началото на второто полувреме националният вратар на Чехия спря и Сержи Роберто. Десният бек замени Жорди Алба на почивката, а в 55-ата минута бе изведен в наказателното поле от Дембеле, но опитът му да пусне топката между краката на Коларж бе неуспешен. Малко след това гол на Артуро Видал бе отменен, поради засада на Меси, който асистира на чилиеца. Последната решителна намеса от вратаря на гостите бе в 77-ата минута, когато отрази още един изстрел на суперзвездата на "Барса".

"Славия" Прага е едва четвъртият отбор, който не допуска загуба в гостуване на каталунците от Шампионска лига от септември 2013 г., след "Тотнъм", "Ювентус" и "Атлетико" Мадрид. Чешкият шампион също така е първият състав от февруари 2018 г. "Хетафе", който не инкасира попадение на "Камп Ноу". До този момент в историята "Спарта" Прага бе единственият чешки състав, който не е губил при визита на "блаугранас", печелейки с 1:0 през сезон 1985/86. 18-кратният носител на титлата в първенството на Чехия продължава да играе стабилно при гостувания в Испания, като при всяко от последните четири е завършил наравно.

"Барселона" не вкара гол едва за трети път в 15 срещи от началото на сезона, и макар да остава лидер в класирането на група 6 с 8 точки, ще трябва да се потруди усърдно в оставащите два двубоя, за да си гарантира продължаване към елиминациите. За шампиона на Испания предстои домакинство на "Борусия" Дортмунд и гостуване на "Интер". "Славия" Прага има само две точки в актива си, но продължава да прави великолепно впечатление с изявите си, въпреки че има за съперници някои от най-силните тимове на континента. 

Тагове: