на живо

"Славия" със среброто на турнира "Ваня Войнова" (ГАЛЕРИЯ и ВИДЕО)

Сръбският "Радивой-Корач" надигра българките със 71:48 на финала на Международния баскетболен турнир за кадетки

Отборът на "Славия" спечели сребърните медали на първия исторически Международен баскетболен турнир за кадетки до 16-годишна възраст, който се проведе в София. Възпитаничките на треньорката Силвия Пеева загубиха финала срещу сръбския "Радивой-Корач" със 71:48 и останаха на второто място в битката за трофея в памет на легендарната баскетболистка Ваня Войнова.

Италианският "Санга" пък спечели бронзовите медали в надпреварата, побеждавайки "Осона" (Испания) с 30:21. На церемонията по награждаването в зала "Триадица" присъства и служебният министър на спорта проф. Даниела Дашева, която връчи купата на победителките и индивидуалните награди на най-добрите състезателки.

„Честитя на призьорите и искам да поздравя организаторите от София – Европейска столица на спорта и БК "Славия" за чудесната идея да осъществят този турнир в памет на една от най-великите в българския спорт. Надявам се инициативата да се развива и още следващата година да видим повече чуждестранно и българско участие“, заяви Дашева.

Наградата за най-много спечелени борби заслужи Ася Калева от "Славия", с най-много асистенции е съотборничката й Анна Петкова, призът за топ реализатор отиде в ръцете на Надежда Неделков от "Корач", която бе обявена и за MVP – Най-полезен играч на турнира.

Снимка: Lap.bg

Сред официалните гости на закриването и връчващи медалите бяха още Анатоли Илиев – организационен секретар на София – Европейска столица на спорта, Васил Йотов – перзидент на БК Славия, Николай Николов - член на Комисията за младежта, децата и спорта към Столична община, в залата бе и Мила Андреева – изпълнителен директор на София – Европейска столица на спорта.

В зала "Триадица" бяха и изтъкнатите ни баскетболистки от миналото, някои от които и бивши съотборнички на Ваня Войнова - Диана Дилова, Снежана Михайлова, Мария Георгиева, Петкана Макавеева, Поли Паскова и др., както и двете внучки на Ваня Войнова – Ивета и Лора Барчовски.

Снимка: Lap.bg

Ваня Войнова е двукратна шампионка с отбора на "Славия" на Купата на европейските шампиони през 1959 и 1963 г. Носителка е на 12 последователни републикански титли (1953-1965 г.). Участва на три световни първенства, като през 1959 г. в Москва българският отбор печели сребърните медали, а Войнова е обявена за най-добър център.

Има и бронз от Перу през 1964 г. Определена е за баскетболистка №1 на Европа през 1958 г. когато българките печелят златен медал на европейското първенство в Лодз (Полша). Тя е и сребърна медалистка от европейския шампионат през 1962 г. в Мюлуз. През 2001 г. Войнова е приета посмъртно за почетен член на „Залата на славата“ в Ноксвил, Тенеси, САЩ.