на живо

След драма в края: Хамилтън с полпозишън в Саудитска Арабия

Верстапен стартира трети, битката за титлата във Формула 1 се ожесточава

Getty Images

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще стартира от първа позиция в утрешното дебютно Гран При на Саудитска Арабия. Той записа най-бърза обиколка на пистата "Джеда" с резултат 1.27,511 мин. На второ място, с време 1.27,622, се класира неговият съотборник Валтери Ботас, за когото това е предпоследно състезание за отбора на "Мерцедес". Трети, с 0,142 разлика, остана пилотът на "Ред Бул" Макс Верстапен.

"Това е трудна и технична писта. Впечатляващо е какво са постигнали тук. Феноменално трасе! Имахме проблеми със загряването на гумите. Работихме много усилено. Изпитахме известни трудности в третата тренировка. Тази писта е по-подходяща за "Ред Бул", коментира Люис Хамилтън след края на квалификационната сесия.

Неговият конкурент за титлата Макс Верстапен поддържаше много по-бързо темпо, но в последната обиколка на третата част от квалификацията пилотът на "Ред Бул" се удари в една от предпазните стени в сектор 3 и трябваше да се задоволи с третата позиция.

"Не успях да разбера какво точно стана. Блокираха колелата, опитах се да задържа болида на пистата, но със задницата закачих стената и трябваше да спра. Неприятен инцидент. Да видим какво ще стане утре.", заяви след последната си обиколка Макс Верстапен.

Снимка: Getty Images

И двамата стартираха третата част от квалификацията с меки гуми, като спрямо Верстапен, Хамилтън губеше в първи сектор. Почти през цялата сесия пилотите на "Мерцедес" се оплакваха от липса на сцепление.

Освен интригата за титлата при пилотите, където разликата между Верстапен и Хамилтън е 8 точки, титлата при конструкторите също все още не е решена. "Мерцедес" води пред "Ред Бул" с едва 5 точки в отборното класиране.