на живо

След расистки коментар: Шефът на английския футбол напусна и ФИФА

Заради използването на обидната фраза "цветни футболисти"

Getty Images

Два дни, след като подаде оставка като председател на футболната асоциация на Англия, Грег Кларк оваканти и поста вицепрезидент на ФИФА.

Причината отново е използването на обидната фраза "цветни футболисти" в онлайн изслушване пред парламентарната комисия по цифрови технологии, култура, медии и спорт.

Първоначалното Кларк, който е представител на УЕФА в световната централа, имаше намерение да запази високия пост, но след разговор между него и президента на европейската асоциация Александър Чеферин, британецът е подал оставка.

Снимка: Getty Images

"След телефонен разговор тази сутрин между президента на УЕФА Александър Чеферин и Грег Кларк, двете страни се съгласиха с предложението на Грег Кларк да се оттегли с незабавен ефект от поста си на представител на УЕФА в Съвета на ФИФА“, се казва в изявление на европейската футболна централа.

Освен за обидното обръщение към тъмнокожите футболисти, Кларк бе разкритикуван и за отношението си към играчите с хомосексуална ориентация, както и за брутален, сексистки коментар към състезателките в женския футбол.

Снимка: Getty Images

След разразилия се скандал редица звезди от Висшата лига, сред които националът Тайрън Мингс от "Астън Вила", призоваха мястото на Кларк начело на футболната асоциация на Англия да бъде заето от тъмнокож, тъй като това би отправило силно послание и би било знак за развитие в правилната посока.

Междувременно организацията Kick It Out, чиято мисия е борбата с расизма в спорта, осъди изказването на Кларк и подчерта, че мястото на подобни коментари е в историята.

Снимка: Lap.bg

63-годишният Кларк бе един от най-острите критици на поведението на феновете по време на мача България - Англия (0:6) на ст. "Васил Левски" миналата година. Заради маймунски звуци и обидни скандирания от трибуните страната ни бе наказана с два мача без публика и глобена със 75 000 евро за расизъм.