на живо

След кратко изслушване: Джокович отново задържан. Какви са мотивите на министър Хоук?

Крайното решение за депортацията на тенисиста трябва да бъде взето след полунощ българско време

Само 10 минути продължи първото изслушване на адвокатите на световния номер 1 в тениса Новак Джокович и представители на министъра по имиграционните въпроси на Австралия Алекс Хоук. След него сърбинът беше задържан отново от властите в Мелбърн.

След като вчера (14 януари) представителят на правителството се възползва от правомощията си и еднолично анулира визата на Джокович, двете страни говориха кратко пред съдията от федералния съд в Австралия Дейвид О’Калахан. 

От изслушването стана ясно, че медицинското изключение за участие в Откритото първенство на Австралия и влизане в страната на сърбина е валидно и спрямо всички закони. Мотивите за отказа на виза от страна на министър Хоук обаче са, че с поведението си Джокович "подклажда настроенията против ваксините и спазването на правилата за ограничение на COVID-19 в страната". Той заяви, че съзнава, че тези действия вероятно ще създадат емоционален дискомфорт на него и семейството му.

 

Снимка: Reuters

Джокович, който не е ваксиниран, а в страната влезе на 6 януари на базата на положителен PCR тест, даден на 16 декември, беше в компанията на своите адвокати. Той се е съгласил да изчака следващата среща със съдията, която вероятно ще е съдбоносна, в хотела за мигранти, в който вече прекара 5 дни през миналата седмица. 

Все още остава отворен въпросът колко съдии ще решават съдбата на тенисиста. Защитата на Джокович настоява да са трима, тъй като така страните няма да имат право да обжалват. Дейвид О’Калахан даде време на адвокатите му да му предоставят писмено мотиви за това. 

Снимка: Reuters

Ако федералният съд постанови, че Ноле може да остане в страната, той ще играе на Откритото първенство на Австралия с надежда, че ще спечели титлата за 10-и път, а така ще се превърне и в първия тенисист с 21 трофея от Големия шлем. 

Премеждията на Джокович започнаха още с пристигането му в Австралия на 6 януари. Той обяви ден преди това, че е получил специално медицинско разрешение да се включи в Откритото първенство на Австралия, дори без да има поставени ваксини срещу коронавирус.

Снимка: Reuters

На летището обаче граничните власти не приеха обяснението му, анулираха визата му и го настаниха за 5 дни в хотел за мигранти.

Впоследствие адвокатите му обжалваха, а Джокович беше освободен след изслушване в съда. Остана обаче възможността визата му да бъде отново анулирана и той да бъде депортиран.

Снимка: Reuters

След няколко дни в размисъл, министър Хоук най-после излезе с решение и еднолично анулира визата на сърбина.

В хода на драматичните събития станаха ясни и други подробности за Джокович. Той не е ваксиниран, а медицинското му изключение е признато на базата на положителен PCR тест, направен в Белград на 16 декември.

Въпреки че е трябвало да бъде под карантина, Джокович разкри, че се е срещнал с френски журналист.

Германското издание "Шпигел" пък разследва евентуална фалшификация на теста на сърбина. При проверка, той първо е давал отрицателен, а след това положителен резултат.

Снимка: Reuters

Стана ясно още, че Ноле е подал невярна информация при влизането си в Австралия. Той е заявил, че не е пътувал извън родината си в предишните 14 дни, въпреки че на Нова година е бил в Испания. За това неразбирателство тенисистът обвини агента си.