на живо

След почти 5 часа: Рафаел Надал спечели 19-а титла от Шлема

Матадора се справи с Данийл Медведев в зрелищен финал в Ню Йорк

Reuters

Рафаел Надал спечели своята 19-а титла от Големия шлем. Той триумфира за четвърти път на Откритото първенство на САЩ, при това след изключително зрелищен мач, продължил 4 часа и 53 минути. Матадора победи в пет сета: 7:5, 6:3, 5:7, 4:6, 6:4 руснака Данийл Медведев.

Така Надал се изравни с легендарния Джон Макенроу по титли от турнира в Ню Йорк и е само на един трофей от рекордьорите Джими Конърс, Роджър Федерер и Пийт Сампрас.

За радост на привържениците около корта и пред екраните, Надал и Медведев изиграха един изключително качествен мач. След първите два сета Матадора изглеждаше сигурен шампион, но тогава руснакът показа защо е считан за един от най-талантливите млади играчи. С огромни усилия той изравни. Испанецът обаче беше безапелационен в решителната част и вдигна триумфално ръце след последната точка.

Снимка: Reuters

"Драматичният край на мача прави този ден незабравим, част от историята на спорта. Много съм щастлив. Това отличие значи всичко за мен днес", заяви Надал. 

Шампионът не пропусна да похвали своя опонент след края: "С начина, по който той се бори и по който игра - той е шампион. Поздравления за него. Наистина вярвам, че може да има още много възможности".