на живо

След повече от 3 часа страхотен тенис Джокович пак е на върха

Сърбинът победи Хуан Мартин дел Потро на финала на Откритото първенство на САЩ

Reuters

Новак Джокович крачи уверено към високите етажи в световната ранглиста, покорявайки турнир след турнир. Той успя да спечели втора поредна надпревара от Големия шлем тази година. След като триумфира на "Уимбълдън", сърбинът го направи и на Откритото първенство на САЩ, побеждавайки в напрегнат мач, продължил 3 часа и 15 минути Хуан Мартин дел Потро с 6:3, 7:6(4), 6:3.

Така Ноле прегърна трета титла от US Open и 14-а от Големия шлем в своята кариера. По този показател той отстъпва единствено на Роджър Федерер (20) и Рафаел Надал (17).

Срещата стартира отлично първия сет, като направи пробив за 5:3. Това му бе достатъчно да поведе в решителната среща преди голямото предизвикателство - втората част на мача.

Снимка: Reuters

Вторият сет продължи маратонските 96 минути за радост на публиката на централния корт в Ню Йорк. Джокович отново стартира с пробив и комфортна преднина, но Дел Потро успя да се върне в мача и на свой ред да вземе едно от подаванията на сърбина. Така развоят на сета трябваше да се реши в тайбрек. Аржентинецът започна по-добре, като поведе с 3:1. Джокович обаче впечатли с отигравания и обърна за 7:4 в негова полза и 2:0 сета.

Снимка: Reuters

Окрилен от успеха, сърбинът започна и третия сет с пробив. Дел Потро обаче върна и изравни за 3:3. Бившият номер 1 в света обаче успя да реализира и втори пробив за 5:3, а после лесно затвори мача и прие аплодисментите за поредния трофей в кариерата си.