на живо

След трагедията: Без футбол в Египет до второ нареждане (ГАЛЕРИЯ)

Властите в Египет спряха всички футболни мачове за неопределено време. Това се случи часове след трагедията пред стадиона в Кайро, в която живота си загубиха най-малко 22-ма привърженици на Замалек.

Ужасяващият инцидент става преди дербито между Замалек и ЕНППИ. Феновете на Замалек твърдят, че полицията е отворила едва един вход на стадиона, през който да влязат, а тълпата е огромна. Оградата от бодлива тел поддава и в суматохата десетки са задушени или стъпкани.

Според други източници инцидентите се дължат на множество привърженици, опитващи се да влязат без билет. Полицията използва сълзотворен газ да ги разпръсне. Започват сблъсъци, в които феновете използват подръчни средства като дървета и метални пръти като оръжия срещу полицаите. Запалени са полицейски коли.

В сблъсъците е замесена фен-групировката на Замалек "White knights", за чийто лидери са спуснати заповеди за арест.

Всичко това става само 3 години, след като 74 човека загинаха на стадиона в Порт Саид отново по време на футболен  мач. След него властите в Египет наложиха ограничения на броя на феновете по стадионите, които отпаднаха само преди няколко седмици.