на живо

Слепият скейтбордист и олимпийската мечта (ВИДЕО)

Рюсеи Оючи се спуска по стръмни рампи и изпълнява сложни трикове

Рюсеи Оючи поема дълбоко дъх и внимателно проучва ръба на 3-метровата рампа с помощта на бастун за незрящи, преди да яхне своя скейтборд и да поеме към шеметно спускане.

Въздушната струя в лицето, тръпката от високата скорост и удоволствието от успешно изпълнения трик - всичко това привлича 19-годишния японец към атрактивния спорт. За разлика от останалите скейтбордисти обаче Оючи е почти напълно сляп.

Той е роден с перфектно зрение, но състоянието му прогресивно се влошава от 7-годишна възраст. Рюсеи се нуждае от бастун, за да се ориентира в скейтпарка в Торокозава, северно от Токио.

Спускайки се по стръмни рампи и изпълнявайки акробатични трикове, Оючи е гордостта на местната скeйт общност и непрекъснато печели нови последователи в социалните медии. Напълно осъзнава рисковете, но твърди, че всичко е внимателно премерено.

Рюсеи се качва на скейтборд на 15 години, когато зрението му отслабва все повече. Осъзнава, че трябва да овладее уменията си, преди да е станало твърде късно.

Сега той се отправя към скейтпарка няколко пъти седмично. Твърди, че след известен период на опознаване в главата му е проектирана детайлна карта на заобикалящата го среда.

Скейтбордингът ще попадне сред новите спортове на олимпийските игри в Токио догодина, но не и на параолимпийските. Оючи се надява един ден това да се случи.

"Като скейтбордист, дори и сляп, мечтата ми е да карам, да се гордея с постиженията си и да разпространявам своята история. Ние, хората със зрителни увреждания, сме изправени пред много предизвикателства. Моята мисия е да провокирам повече разбиране в обществото", споделя Рюсеи.

Тагове: