на живо

Сливи за смет, или стари телефони за олимпийски медали (ВИДЕО)

Организаторите на Токио 2020 в очакване на 40 кг злато

Сливи за смет, или стари телефони за олимпийски медали (ВИДЕО)

Над 100 японци дариха стари мобилни телефони, от които ще бъдат изработени медалите за олимпийските игри в Токио през 2020 г. Организационният комитет стартира кампания, чиято крайна цел е да бъдат рециклирани общо 8 тона метал. Необходимото количество за отличията е 40 килограма злато, 2930 кг сребро и 2994 кг бронз. То ще бъде достатъчно за всички 5000 медала от олимпиадата и параолимпиадата.

"Дойдох днес, защото е страхотно - старите ми мобилни телефони ще се превърнат с олимпийски отличия", заяви 55-годишната жителка на Кавазаки Хироми Сакушима. "Нещо от дома ми ще се превърне в част от медалите. Като гражданин на Токио това е огромна чест за мен", сподели 18-годишният Хироки Ямашита, който се включи в кампанията с цели 17 устройства.

Проектът, който стартира в началото на февруари, има за цел да породи усещане за съпричастност сред обикновените японци. Както и да намали разходите, тъй като в един момент бюджетът на игрите набъбна до 3 трилиона йени (26,5 милиарда долара). Организаторите все пак успяха да намалят сумата до 16,8 милиарда долара.