на живо

Сменено име, 5 топки в леглото и "младият Златан": Кой е Арлинг Холанд?

"Борусия" Дортмунд плати над 22 млн. евро за него, а той е само на 19 години

Getty Images

Той е само на 19, а целият футболен свят знае името му! Арлинг Холанд е новата сензация. Норвежкото дете-чудо премина в "Борусия" Дортмунд преди ден срещу сумата от 22,5 млн. евро, според английските медии. Трансферът му от "Залцбург" беше уреден не от кого да е, а от агента на звездите (Пол Погба, Златан Ибрахимович, Матайс де Лихт) Мино Райола.

Но с какво Холанд заслужи всички да говорят за него? 

Лесен въпрос, ако под ръка имате статистиката му от груповата фаза на Шампионската лига. 6 мача, 8 гола! Нима е възможно? Арлинг успя да вкара за "Залцбург" във всеки един двубой, без този от последния кръг срещу "Ливърпул". Той отбеляза хеттрик при дебюта си в групите и се нареди на второ място в голмайсторската класация за сезона след Роберт Левандовски (10 гола). Плюс това намери място в елитната компания на Алесандро дел Пиеро, Сергей Ребров, Неймар и Левандовски, които са вкарвали в 5 поредни мача. Нито един от тях обаче няма на сметката си 8 гола за този период!

Снимка: Getty Images

С фланелката на "Залцбург" Холанд твори чудеса. Той премина в тима през януари 2019 г. и в 27 мача вкара 29 гола. 5 пъти постигна хеттрик. Наскоро призна, че в леглото си държи всичките 5 топки от тези мачове, за да му напомнят за успеха.

19-годишният централен нападател не жали противниците и на националния отбор на Норвегия. За мъжкия тим все още няма попадение, но статистиката му на световното първенство до 20 години е разбиваща - 3 мача, 9 гола! Е да, всички от тях са постигнати при победата с 12:0 над Хондурас, но това не влияе на приза му за голмайстор на турнира, както и на поредния рекорд, тъй като никой преди него не беше постигал такава резултатност в един мач.

Снимка: Getty Images

Холанд се набива на очи! Русолявият младеж, висок 1,94 м е неудържим между противниковите защитници. Известно предимство може би му дават и гените.

Ако фамилията му ви се струва позната, то е защото преди близо 20 години най-вероятно сте гледали баща му. Норвежкият национал Алф-Инге Холанд беше част от "Нотингам Форест", "Лийдс" и "Манчестър Сити". През април 2001 г. той е главен герой в едно от най-жестоките единоборства. Рой Кийн от "Юнайтед" влиза жестоко в коляното му. Според близки до двамата, това е вид отмъщение заради изказвана от страна на Холанд, че Кийн е симулант. Норвежецът успява да се изправи и да доиграе мача. 

Снимка: Instagram

Година преди това Алф-Инге е на седмото небе от щастие, тъй като съпругата му ражда третото им дете. Арлинг проплаква за първи път на 12 юли в Лийдс. И до днес твърди, че е фен на местния тим. 

Въпросът дали той е могъл да избере да играе за Англия, преди да направи дебюта си за мъжкия отбор Норвегия през септември 2019 г., не стои на дневен ред. 

"Той има мъдър баща, който го съветва и го води по правилния път", казва асистентът в националния тим на "викингите" Пер Хансен.

Снимка: Getty Images

И въпреки, че селекцията на Гарет Саутгейт вече не е опция, Холанд мисли за бъдещето си и мечтае да играе във Висшата лига. Според медиите на Острова имаше възможност да го направи и сега, но от "Манчестър Юнайтед" са оттеглили офертата си заради твърде високите финансови изисквания, поставени от Мино Райола.

Сънародниците наричат Арлинг "младия Златан Ибрахимович" заради сходната физика, общия агент и... високото самочувствие. Той може да е живял едва 19 години, но знае цената си. Наскоро обяви всички спекулации около трансфера му за "страшно скучни", следвайки типичния за своя скандинавски колега маниер.

Снимка: Getty Images

Не си мислете обаче, че Холанд не мисли за развитието си! Той прави малки крачки, които го приближават към съзвездието на големите. Като смяната на името си. След преминаването си в "Залцбург" Арлинг решава да смени официално фамилията си, за да не затруднява световните издания с изписването. Вместо "Håland", той се превръща в "Haaland".

Младата звезда на европейския футбол избра пътя си. От тук нататък всичко е в неговите... крака!